Nu minskar vi matsvinnet i Dalarnas skolor

Publicerad: 2021-09-29, kl 08.00

Idag onsdag 29 september är det internationella matsvinnsdagen, en dag med fokus på att minska matsvinnet i världen. I Dalarna finns en gemensam avfallsplan, samlad i projektet Dalarna minskar avfallet, där alla dalakommuner deltar under samarbetsorganisationen Dala Avfall.

Halväten smörgås på rutig duk.

Det måste till en förändring för att vi ska kunna minska matavfallet och sluta kasta fullt ätbara livsmedel. Därför har man i Dalarna tagit fram en gemensam avfallsplan med fokus på att minimera matavfallet. Alla åtgärder samlas i projektet “Dalarna minskar avfallet” där alla dalakommuner deltar under samarbetsorganisationen Dala Avfall. ”Minska matsvinn i skolköken” är ett av delprojekten.

Historiskt sett har mat alltid varit något värdefullt, något man var rädd om och tog tillvara på detaljnivå. Idag har mat blivit något billigt som finns i överflöd, något som vi kastar väldigt mycket av utan minsta tanke på konsekvenserna.

Siffror och jämförelser

Att producera mat kräver energi. I Sverige slängs i snitt 45 kg mat per person och år. Det motsvarar cirka 442 000 ton växthusgaser, vilket är lika mycket som utsläppet från 360 000 bilar under samma tidsperiod. Och det är inte fråga om kaffesump, äggskal och benrester – det är mat som både kan och borde ätas upp istället. Om man mäter klimatpåverkan från all mat som slängs i världen motsvarar det nästan lika mycket utsläpp som hela USA.

Projektet ”Minska matsvinn i skolköken” drivs med stöd från Klimatklivet (Naturvårdsverket) och har pågått sedan 2018. Målet är att minska matsvinnet i skolköken med 25 % till år 2022. För att lyckas måste engagemang väckas hos både elever och pedagoger, och en bra dialog mellan skolan och kostenheten måste till. Hittills har matsvinnet i Dalarnas skolkök minskat med 20 %, det motsvarar cirka 10 gram per portion. Det låter kanske futtigt, men det lagas 70 000 måltider per dag i Dalarna. Det blir 180 ton per år och därmed en minskning av klimatutsläpp med minst lika mycket.

Ta del av avfallsplanen för Dalara här

Läs mer om att minska matsvinnet i skolköken här