Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

Fredag kl. 09:00 - 15:00

Karlfeldtgymnasiet är Dalarnas största UF-skola

Publicerad: 2018-09-07, kl 12.06

Ung företagsamhet var en del av Avesta 2020-projektet. Efter projektets slut blev UF en del av den vanliga verksamheten. Antalet företag och elever har stadigt ökat och har i och med årets skolstart kulminerat med 102 registrerade elever. Det gör Karlfeldtgymnasiet till Dalarnas största UF-skola.

Ung företagsamhet (UF) innebär att gymnasieelever får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår. Det har funnits länge på gymnasieskolan men trappades upp i samband med projektet Avesta 2020. En projektgrupp bildades med uppdrag att sprida UF som metod för det så kallade entreprenöriella lärandet.

Dalarnas största UF-skola

Efter projekttiden såg skolledningen till att Ung företagsamhet som metod blev en del av utbildningen på Karlfeldtgymnasiet där rektor Mikael Andersson fick ansvaret. Patrik Wallner rekryterades som UF-samordnare redan under projekttiden. Han fick uppdraget att fortsätta att sprida Ung företagsamhet i verksamheten.

- UF gör så att eleverna utvecklas personligt, de blir mer ansvarstagande, motiverade och får bättre självförtroende, säger Patrik.

- Det gör oss till Dalarnas största UF-skola, säger ansvarig rektor Mikael Andersson, Avesta kommun.

Mikael beskriver vikten att eleverna erövrar de förmågor och färdigheter som UF ger möjlighet till.

- Alla kommer inte att bli företagare, men alla företagare vill anställa elever med de företagsamma förmågor som Ung företagsamhet kan ge, säger Mikael.

- Att satsa på UF företagande var en viktig del av Avesta 2020 och något som Karlfeldtgymnasiets duktiga elever verkligen tagit till sig, jag blir imponerad varje år över deras entreprenörsanda och kreativitet. Det här hjälper Avesta kommun framåt för det behövs entreprenörer både som driver företag och även som attraktiv arbetskraft, säger Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande, Avesta kommun

Entreprenöriellt lärande

En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.

Patrik Wallner, UF-samordnare, Karlfeldtgymnasiet, Avesta kommun
072-206 42 17, patrik.wallner@avesta.se