• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Lag mot nedskräpning

Publicerad: 2022-01-13, kl 11.23

Visste du att det slängs 30 miljoner fimpar på marken i Dalarna varje år? Från 1 januari 2022 kan du få böter om en av dom är din. 

Cigaretter på marken

Från den 1 januari 2022 kan du få 800 kronor i böter om du slänger din fimp fel. Lagen gäller inte bara fimpar, utan allt småskräp, till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, olika typer av dryckesförpackningar, engångsgrillar, andra engångsartiklar och tuggummin. 

Dalakommunerna och de kommunala avfallsorganisationerna, samordnat av DalaAvfall* har tillsammans med Håll Sverige Rent och Visit Dalarna AB startat ett långsiktigt arbete mot nedskräpning.

I maj genomfördes en kampanjvecka som fokuserade på just fimpar, ett litet skräp men som är så ofta förekommande att det skapar enorma mängder. Bara i Dalarna slängs 30 miljoner fimpar om året påmarken.

Jenny Croneryd, enhetschef på Stadsmiljö drift säsong på Borlänge Energi och sammankallande gata/park nätverket i Dalarna:

– När det gäller fimpar så skulle man önska att en informationsspridning om att fimpen innehåller både plaster och gifter skulle räcka för att den inte ska slängas på marken. Tyvärr är det sällan så enkelt när en beteendeförändring ska till. Vi välkomnar ändringarna i miljöbalken och får från 1 januari stöd i vårt arbete genom att det även kan svida i plånboken släppa fimpen där man står.

Enligt mätningar Håll Sverige Rent gjort står fimpen för 62 % av allt skräp. Förutom den negativa upplevelsen av nedskräpning så hamnar fimpen också lätt i dagbrunnar och de skadliga ämnena kommer vidare ut i våra vattendrag.

*DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall (renhållare) som ska främja utveckling, kvalitet, kostnadseffektivitet, kundservice och miljöanpassning av den lokala avfallsverksamheten.

Vill du läsa mer? 

Besök Håll Sverige Rents webbplats