• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

De tog cykeln till Visentparken

Publicerad: 2020-06-05, kl 09.24

Så här i coronatider får lokala besöksmål, naturliga företeelser och enkel underhållning stor betydelse för hemesterfirare. Ett av Avestas uppskattade besöksmål är Visentparken. Det blev också ett av stoppen på familjen Proos 30 mil långa äventyr, som pappa Johan klassade som ett av cykelturens bästa.

Pappa med två barn i en lekstuga med tågbana
Pappa JOhan Proos tog barnen och cyklade hem till Falun. Stoppet i Visentparken blev äventyrets bästa.

Pappa Johan och hans två barn kom nämligen cyklandes med barnkärra till Visentparken en dag i juni då det var som soligast och varmast. Bakom sig hade de ett par timmars resa. Men då hade de varit på rull totalt sett i dagarna fem.

- Jag är från Falun men bor numera i Norrköping. Dit har min pappa cyklat ett par gånger på somrarna. Så jag tänkte att nu när jag är pappaledig i sommar ska jag göra samma sak – men åt motsatt håll och med barnen.

I en månad planerade han resan. Han granskade kartan noga, mätte ut lämpliga sträckor och letade bra platser att stanna på för rast, mat och lek samt sovplats i tältet. Till sin hjälp tog han också uppgifter kring Sverigeleden, Trip adviser och Google maps.  

- Jag har de här dagarna cyklat tre pass om cirka 2 mil vardera på de mindre vägarna. Ett pass på morgonen, ett efter lunchen och ett mot kvällningen då det blivit lite svalare. Men de här dagarna har det varit extremt varmt, berättade Johan som en av de där dagarna fann ro och skugga i ett av Visentparkens lekhus i Avesta.

Bland tågräls och käpphästar men också sandlådor, grävskopor och gungställningar, fick barnen en välförtjänt lekstund, medan Johan kunde laga mat, diska och planera kvällens middag. Även den väl förberedd.

- Jag har lagat och torkat mat för hela resan. Så nu kokade jag bara vatten till termosen och fyllde sedan på med den torkade maten. Nu kan vi äta middag direkt vid nästa stopp. Då blir det ris, tacofärs, vitabönor och majs. Barnen äter först vad de orkar, sedan äter jag upp resten. På kvällarna får barnen välling.

Men trots en packning på säkert 60-70 kilo, är inte Johan någon van cyklist.

- Nej, jag hade knappt cyklat förut, skrattade han. Jag testkörde en sträcka på 3,5 mil innan vi for. Men innan dess hade jag nog bara cyklat en mil. Men jag är hyfsat vältränad. Jag löptränar.

Vad är då tjusningen med en sådan här tripp?

- Att göra något annorlunda. Och att få se saker. Stanna på platser som man kanske inte gjort annars. Vi har badat. Lekt i lekparker, tittat på hästar, ätit glass och tältat. Här på Visentparken var det jättebra för barnen.  Det bästa stoppet. Men den nyfödda visentkalven fick vi inte se.

 • Effektiv packning krävs för den 30 mil långa turen.

 • Med hett vatten i en termos och två portioner torkad mat - som Johan gjort själv - skakade han ihop dagens middag för sig och barnen.