Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

Fredag kl. 09:00-15:00

Generalkonsulns platta avtäckt

Publicerad: 2019-09-01, kl 08.27

Avesta har fått sin åttonde platta. I samband med Stadsfesten och Avestas 100-årsfirande avtäckte Viveca Ax:son Johnson sin farfar – Axel Ax:son Johnsons - hyllningsplatta på Lilla torget.

Därmed är det inte bara jernverket och stålet, gatunamnen och visenterna som knyter samman Johnsonfamiljen och Avesta som ort. Axel Ax:son Johnsons relief är numera och för evigt utmejslad på Avesta Lilla Torget som ett tydligt tecken på den gemensamma historien.

Detta faktum sa sig Viveca Ax:son Johnson – idag styrelseordförande i Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse – tydligt värdesatta, i sitt tacktal där hon berättade om sin farfarsfar. Den uppskattning som plattan i sig innebär, hoppas hon nu kunna vara grunden till ett fortsatt och  fördjupat samarbete mellan familjen och staden.

Johnsonfamiljens historia i Avesta började redan 1883, då  företaget A Johnson & Co blev, efter en rekonstruktion, delägare i det dittills krisdrabbade Avesta Jernverk. 1905 förvärvade Axel Johnson aktiemajoriteten i bolaget. När han avled fem år senare, fick äldste sonen Axel Ax:son Johnson – han som kom att kallas generalkonsuln – ta över. Och det gjorde han med besked. Vid sin död drygt 50 år senare, bestod Johnsonkoncernen av hundratals företag, 22 000 anställda och en total omsättning på 1,5 miljarder.

Utvecklingen i Avesta följde samma skeende. Från att 1919 då Avesta blev stad för andra gången – och Axel Ax:son Johnson bjöd på fest – och ha varit en ort på omkring 5000 personer, bodde det i Avesta i slutet på 50-talet nästan 30 000 personer i Avesta.

Det här berättade kommunalrådet i Lars Isacsson i sitt tal där han också gav en bild av generalkonsuln som människa.

- Även om han betraktades som ekonomiskt försiktig, var han generös. Han plockade spik på hyttgolvet men bjöd på cigarrer. Och anställda fick både julpengar och resor till Stockholm. Men han fick den svenska regeringen genom Tage Erlander att bevilja generalkonsulns begravningsplats inne i Avesta kyrka.

Plattan på Lilla torg är den åttonde i raden av namnkunniga Avestabor som fått sina plattor på denna ”Walk of fame” som utgör en samlad hågkomst av dem som har och har haft betydelse för Avestas historia, vitalitet och utveckling.

-  Avesta är idag en mycket pigg och vital 100-åring med driv och framtidstro. En viktig del i att stärka vårt gemensamma självförtroende och självkänsla har varit att lyfta fram framstående Avesta ambassadörer, sa Lars Isaksson innan den senaste plattan avtäcktes.

Årets platta har designats och tillverkats av konstnären Britt-Marie Jern.

• Den nya plattan har designats och tillverkats av konstnären Britt-Marie Jern.

• Viveca Ax:son Johnson berättade om familjen i allmänhet och generalkonsul Axel Ax:son Johnsons i synnerhet.

• Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande i Avesta, talade om den nära kopplingen mellan Staden och familjen Johnson vid Stadsfesten.

• Viveca Ax:son Johnson fick ta emot förstorade bilder från stadfesten 1919 vid sitt besök i Avesta.

• Till stadsfesten kom celebert besök. Fr v Lars Isacsson kso i Avsta, Kurt Almkvist VD i Axel och Margarret Ax:son Johnsons sfitelse, Viveca Ax:son Johnson ordförade i axel och Margare Ax:son Johnsons stiftelse, Ylva Thörn landshövding , Blerta Krenzi fullmäktiges ordförande och kommundirektör Anders Froberg.