• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Måltider i förskolan

Köken på våra förskolor arbetar för att servera ditt barn god och näringsriktig mat från grunden. Vi vill ge ditt barn rätt förutsättningar för att skapa goda matvanor i en trivsam och lugn måltidsmiljö. Måltiden ska vara en integrerad del i det pedagogiska arbetet.

Inom förskola serveras dagligen en lagad huvudrätt, salladsbord med minst tre olika sorters grönsaker, bröd, nyckelhålsmärkt bordsmargarin och mjölk eller vatten. 

Måltid fylld av näring och energi

Varje vardag serveras ditt barn en lunchmåltid som ska bestå av en varmrätt, grönsaker samt bröd och matfett med högst en tredjedel mättat fett. Vid varje lunchtillfälle är vårt mål att ditt barn ska ha minst tre olika sorters grönsaker på tallriken. Till maten serveras lättmjölk och vatten som alternativ. Vid servering ska tallriksmodellen användas som hjälpmedel. Läs mer om tallriksmodellen här.

Ett barns behov av näringsämnen och energi under sin dag i förskolan är 65–75% av det totala behovet vid heldagsomsorg. Mindre barn, 1–2 år, behöver äta ofta. Det bör inte vara mer än 2–2,5 timmar mellan deras måltider. Äldre barn klarar av att ha 3–3,5 timmar mellan måltiderna

Fördelningen av dagens energiintag, bör ske enligt följande:
Frukost 20–25%
Mellanmål förmiddag 5–10%
Lunch 25–35%
Mellanmål eftermiddag 10–15%

Frukost och mellanmål

Vid våra förskolor erbjuder vi ditt barn att äta frukost och mellanmål. Tonvikten på förskolans frukost om morgonen är gröt och vid mellanmålet under eftermiddagen ligger den på mjölk/mjölkprodukter, smörgås med pålägg, frukt eller grönsak.

Ekologiska och närproducerade råvaror

Vårt politiska mål är att kunna servera ditt barn 15 procent ekologiska råvaror och livsmedel. Vi satsar på att utöka de närproducerade råvarorna genom att samarbeta med producenter som befinner inom en gräns av 10 mil från Dalarna.  Hela tiden arbetar vi för att öka andelen ekologiska och närproducerade råvaror för att verka för en hållbar planet. 

Goda matvanor

Vi vill att måltiden ska ge goda matvanor genom att äta på samma tidpunkt varje dag, vilket leder till att barn som vuxna äter bättre. Samma tidpunkt varje dag gör att magen vet när det är dags att äta. I vårt pedagogiska arbete vill vi lära ditt barn att steg för steg, börja äta allsidig och varierad kost. I allt detta verkar och deltar vuxna förebilder. Måltiden ska ge ditt barn träning i finmotorik, lärande i matkultur men även ett tillfälle att träna till exempel språkutveckling och social samvaro.

Senast granskad 28 juli 2021.