• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Måltider i grundskolan

Vegetariska biffar serverat i matsalen på Johan-olovskolan

Skolrestaurangens mål är att servera Avesta kommuns grundskoleelever en god näringsriktig måltid tillagad från grunden. Du som elev ska känna dig säker på att du varje skoldag kan inta lagom mängd proteiner, kolhydrater, fett, fibrer, vitaminer och mineralämnen.

Varje dag har du möjlighet att välja mellan två lagade huvudrätter, salladsbord med minst fem olika sorters grönsaker, bröd, nyckelhålsmärkt bordsmargarin och lättmjölk och vatten.  

Måltid fylld av näring och energi

Varje dag har du möjlighet att välja mellan två lagade huvudrätter, salladsbord med minst fem olika sorters grönsaker, bröd, nyckelhålsmärkt bordsmargarin och lättmjölk och vatten.

Skollunchen följer Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan och ger 25–35 procent av det dagliga energi- och näringsbehovet. Rekommendationen avser hela måltiden, inklusive bröd,
matfett, lättmjölk, sallad och gäller i genomsnitt under en vecka. Måltiderna är näringsberäknade. Som hjälpmedel vid serveringen ska tallriksmodellen användas. Tallriksmodellen är en modell för att skapa balans i måltiden och är ett enkelt sätt att tydligt visa proportionerna mellan olika livsmedel som både barn och vuxna bör äta (Klicka här och läs mer om tallriksmodellen).

Frukost och mellanmål

Om ditt barn går på fritids erbjuder vi möjligheten att äta frukost och mellanmål. Tonvikten på frukost om morgonen är gröt och vid mellanmålet under eftermiddagen ligger den på mjölk/mjölkprodukter, smörgås med pålägg, frukt eller grönsak.

Ekologiska och närproducerade råvaror

Vårt politiska mål är att kunna servera ditt barn 15 procent ekologiska råvaror och livsmedel. Vi satsar på att utöka de närproducerade råvarorna genom att samarbeta med producenter som befinner sig inom en gräns av 10 mil från Dalarna.  Vi arbetar hela tiden för att öka andelen ekologiska och närproducerade råvaror för att verka för en hållbar planet.

Goda matvanor

Avesta kommun vill att du som elev ska känna att miljön i skolmatsalen inbjuder till en lugn och trivsam måltid. Vi vill att måltiden ska ge goda matvanor genom att äta på samma tidpunkt varje dag, vilket leder till att barn som vuxna äter bättre. Samma tidpunkt varje dag gör att magen vet när det är dags att äta. Måltiden ska ge dig goda matvanor och en grund för att äta allsidig och varierad mat i lagom mängd. I allt detta ska det finnas vuxna förebilder som deltar. Mat är ämnesövergripande och måltiden kan ses som ett pedagogiskt redskap.

Senast granskad 28 juli 2021.