• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Måltider

Grönsaker som ska värmas i ugn till lunch. Tryck på bilden och få se Karlfeldtsgymnasiets matsal.

Skolrestaurangens mål är att servera dig som elev vid Karlfeldtgymnasiet en god och näringsriktig måltid tillagad från grunden. Varje dag har du möjlighet att välja mellan två lagade huvudrätter varav ett vegetariskt alternativ, salladsbord med minst fem olika sorters grönsaker, bröd, nyckelhålsmärkt bordsmargarin, lättmjölk och vatten.

Måltid fylld av näring och energi

Du som elev ska känna dig säker på att du varje skoldag kan inta lagom mängd proteiner, kolhydrater, fett, fibrer, vitaminer och mineralämnen.

Skollunchen följer Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan och ger 25–35 procent av det dagliga energi- och näringsbehovet. Rekommendationen avser hela måltiden, inklusive bröd, matfett, lättmjölk, sallad och gäller i genomsnitt under en vecka. Måltiderna är näringsberäknade. Som hjälpmedel vid serveringen ska tallriksmodellen användas för att skapa balans i måltiden. Tallriksmodellen är ett enkelt sätt att tydligt visa proportionerna mellan olika livsmedel som både barn och vuxna bör äta.

Ekologiska och närproducerade råvaror

Vårt politiska mål är att kunna servera ditt barn 15 procent ekologiska råvaror och livsmedel. Vi satsar på att utöka de närproducerade råvarorna genom att samarbeta med producenter som befinner sig inom en gräns av 10 mil från Dalarna.  Vi arbetar hela tiden för att öka andelen ekologiska och närproducerade råvaror för att verka för en hållbar planet. 

Goda matvanor

Avesta kommun vill att du som elev ska känna att miljön i skolmatsalen inbjuder till en lugn och trivsam måltid. Vi vill att måltiden ska ge goda matvanor genom att äta på samma tidpunkt varje dag, vilket leder till att barn som vuxna äter bättre. Samma tidpunkt varje dag gör att magen vet när det är dags att äta. Måltiden ska ge dig goda matvanor och en grund för att äta allsidig och varierad mat i lagom mängd.

Senast granskad 10 juli 2019.