• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet (BF) passar dig som vill jobba med människor i olika åldrar – barn, ungdomar och vuxna. Du får bland annat lära dig om människors lärande och växande, samarbete och kommunikation samt möten mellan människor.

Vad får du lära dig?

På barn- och fritidsprogrammet får du en bred pedagogisk kompetens, ledarskapsförmåga, goda kunskaper i att kommunicera med människor samt kunskaper i att arbeta hälsofrämjande. Du får ta mycket eget ansvar och utbildningen kännetecknas av elevinflytande och träning i social kompetens.

Utöver kurser i pedagogik, aktivitetsledarskap och entreprenörskap fördjupar du dig inom den inriktning du väljer. 

Barn- och fritidsprogrammet erbjuder två inriktningar:


Fritid och hälsa

I den här inriktningen fördjupar du dig bland annat i fritids- och friskvårdsverksamheter, aktivitetsledarskap, entreprenörskap, idrottskunskap, träningslära, kost och hälsa. 

Pedagogiskt arbete

Här ligger barns lärande och växande, pedagogiska teorier och praktiker, specialpedagogik, skapande verksamhet, naturguidning samt etnicitet och kulturmöten i fokus. Efter gymnasiet är du utbildad barnskötare.

Arbetsplatsförlagt lärande

I samverkan med det lokala arbetslivet förläggs minst 15 veckors praktik till en arbetsplats. Här får du tillämpa teorikunskaperna i praktiken och du får med dig värdefulla erfarenheter och en bra kontakt med ditt blivande yrke.

Vad kan du bli?

Barn- och fritidsprogrammet är både yrkes- och studieförberedande. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du direkt efter gymnasiet arbeta som bland annat barnskötare, fritidsledare, personlig tränare eller gruppträningsinstruktör.

Vill du studera vidare måste du välja till en kurs i svenska och engelska som krävs för grundläggande högskolebehörighet. På Individuella valet kan du även välja till mer matematik och naturkunskap för att få särskild behörighet till högskolan.

Frågor?

Kontakta studievägledare på syv.skola@avesta.se eller 0226-64 53 13.

Senast granskad 15 november 2019.