• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag, Onsdag, Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 19:00
  Fredag kl. 09:00 - 15:00

  OBS! 22-23 januari har vi begränsade öppettider för besök p.g.a. planeringsdagar. Besöksdisken håller öppet kl. 12:30-16:30 under dessa två dagar. Tisdag 29 januari är det stängt hela dagen p.g.a. utbildning.

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Studie- och yrkesvägledning

En studie och yrkesvägledare guidar dig i kurs- och ansökningsmaterial

 

Information 

Eftersom det är ett högt tryck vad gäller vuxenstudier så är det bra att du är ute i god tid för att få studievägledning, råd och hjälp!

Gymnasieexamen/Slutbetyg från vuxenutbildningen

Slutbetyg och gymnasieexamen är båda betygsdokument som visar att du har en fullständig treårig gymnasieutbildning. De har samma värde och ger behörighet till högre studier.

SLUTBETYG

Till och med den 1 juli 2020 är det möjligt att utfärda slutbetyg, det innebär att man kan blanda kurser från gamla kurssystemet (med betyg G, VG och MVG) och kurser från nya kurssystemet (med betyg A-F)

Ett slutbetyg skall omfatta 2350 poäng, varav 2250 poäng måste vara godkända.

Om minst en av kurserna är från en äldre kursplan och har en kurskod med tre siffror där första siffran är 2, t.ex. SV203, skall ett slutbetyg på 2301 poäng utfärdas och vissa av de gamla kurserna omvandlas till en annan poäng.

Kurser som är äldre än åtta år kräver ett godkännande från rektor för att få ingå i slutbetyget.

Efter 1 juli 2020 kan slutbetyg inte utfärdas och de gamla gymnasiekurserna kan ej räknas.

Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare för att få hjälp att planera för ett slutbetyg.

 

GYMNASIEEXAMEN

En gymnasieexamen skall omfatta 2400 poäng. Det finns två typer av examen; högskoleförberedande examen och yrkesexamen.

Högskoleförberedande examen ger grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola. Yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskola. Om kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 läggs till, uppnås även behörighet till högskola.

Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare för att planera din gymnasieexamen.

 

Ändringar av studier

Behöver du göra förändringar i pågående studier så kan du räkna med att det kan ta upp till två veckor innan ändringen är gjord. I första hand gäller det att du planerar dina studier efter dina förutsättningar så att du inte behöver göra ändringar. Vid större förändringar ska du ta kontakt med studie- och yrkesvägledare för revidering av studieplan. Studerar du med studiemedel från CSN och gör ändringar så kom ihåg att meddela CSN. Vid förlängning av pågående (startad) kurs ska man kontakta Hermods. Vill man förändra sin studietakt måste det ske innan påbörjad (startad) kurs och då kontaktar man Vuxenutbildningen.

Eftergymnasiala studier

Yrkeshögskola, högskola och universitet är utbildningar som du kan söka efter gymnasiet. På yhguiden kan du se hela utbildningsutbudet, datum för ansökningar, startdatum samt kontaktuppgifter. För aktuella ansökningsdatum till höskola och universitet, gå in på antagning.se och läs mer under "Viktiga datum". Du hittar mer om program och kurser på universitet och högskolor med att söka information på studera.nu

Högskoleprovet

Om du vill öka på dina möjligheter att komma in på  högskola eller universitet så är högskoleprovet något för dig. Provet ges vid två tillfällen, en gång på våren och en gång på hösten. Du kan läsa mer på hogskoleprov.nu.

För att öka chansen till ett bra resultat är det fördelaktigt att öva på gamla prov. På Högskoleprovet.nu finns tidigare prov digitaliserade vilket gör det enkelt att träna högskoleprovet. Träna till högskoleprovet

Ni hittar kontaktuppgifter till SYV under fliken Kontakta oss.

 

 

 

Senast granskad 04 december 2018.