• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag, Onsdag, Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 19:00
  Fredag kl. 09:00 - 15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Satsning på information och kontroll av strandskydd

Skogssjö

Fagersta, Norbergs och Skinnskattebergs kommun genomför, tillsammans med Länsstyrelsen och Polisen, under sommarhalvåret 2017 en kampanj om strandskyddet. Kampanjen ska öka kunskapen om vad strandskyddet innebär. Stickprov kommer att göras bland annat i sommarstugeområden för att se hur strandskyddet efterlevs. 

Strandskyddet gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag i hela landet. Det finns till för att alla människor ska ha möjlighet att använda sig av våra stränder, för promenader, bad och att lägga till med båt. Det finns också till för att skydda växter och djur som lever på och intill stränderna.

Många människor vet att det inte är tillåtet att bygga nya bryggor, nya hus eller gräva och schakta i strandskyddade områden. Men det är inte alla som vet att man kan bryta mot strandskyddet när man ställer ut trädgårdsmöbler eller klipper gräset vid stranden. Det gör att förbipasserande uppfattar stranden som privat och då kan det vara svårt för andra människor att känna att de har tillgång till stranden.

I början av juni skickar Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning ut information till boende och fastighetsägare i utvalda områden i Fagersta och Norbergs kommun. Informationen följs upp med besök i slutet av sommaren för att kontrollera att skyddet efterlevs.

Denna satsning kring strandskyddet kommer att återkomma varje år till dess att alla kommuner i länet har deltagit. Länsstyrelsen och kommunerna gör detta tillsammans för att bedömningarna ska bli lika i hela länet. Vi vill hjälpa människor att göra rätt från början genom att berätta vad som gäller längs våra stränder.

Läs mer om strandskydd och strandskyddsdispens här på vår webbsida

Läs mer om strandskydd på Länsstyrelsen i Västmanlands hemsida

 

För mer information, kontakta:

Peter Klintberg, Kommunekolog, Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning, 0226-64 50 47

Aino Leijon, Bygglovshandläggare, Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning, 0226-64 55 72

Charlotta Kjellström, Naturvårdshandläggare, Länsstyrelsen, 010-224 92 56 

 

Senast granskad 08 juni 2017.