Avesta kommun Sidhuvud
Tillväxt informerar december 2020
Årets sista frukostmöte
Så har vi då kommit till årets sista företagarfrukost, och som vi har blivit vana så blir den digital. Vi hoppas ändå att du vill ta del av vår information och ber dig därför att hämta en kopp kaffe och sedan läsa och titta vidare. Som vanligt inleder vårt kommunalråd Lars Isacsson - denna gång filmad en vacker decemberkväll i Avesta centrum - där han berättar om det senaste som hänt och händer i kommunen.
Men eftersom vi tror på en ljusnande framtid (21 december är det vintersolståndet!) så låter vi David Nordlund från ALMI berätta om kommande seminarier för er som tänker starta nytt eller vill ha mer kunskap. Slutligen har vi också lagt till en film från Nationella Företagsakuten, för dig som behöver omedelbar hjälp med ditt företag. Här kan du läsa och se filmerna - som om det vore ett traditionellt frukostmöte.
Projektet avestabudet.se rullar ut julklappar från butik till kund
När pandemin sätter stopp för julen, då går Avesta samman och erbjuder ett alternativ. För att stötta den lokala handeln har en mängd olika aktörer gått samman för att erbjuda gratis leverans till kunder som inte, kan, vill eller vågar gå ut och köpa julklappar. Bakom satsningen står företag, bilhandlare, reklamföretag, föreningar, UF-företag, banker, Nyföretagarcentrum och Avesta kommun. Vill du som företag också vara med? Anmäl dig då på projektets hemsida avestabudet.se, eller läs mer här. 
Tre Avestaföretag nominerade till 2021 års Stjärngala
Horndalsföretaget Feal med Mats Sundstedt och Björne Stjernsten har nominerats till Årets Företag 2020, när Dalarna Business Stjärngalan arrangeras i januari nästa år. I kategorin Årets Ungdomsföretagare har Avesta ytterligare två nominerade. Det är Felicia Gustafsson som driver Fotograf Guldstunder i Krylbo och Nellie Ramsell med XO Media AB i Horndal. Stjärngalan planeras att genomföras 28 januari men arrangörerna väntar i det längsta med formatet för festen. Här kan du läsa mer om Stjärngalan 2021. 
ALMI:s Startseminarier -  kostnadsfria digitala kurser

Du som just ska starta företag, just har startat – eller känner att du behöver repetera lite grand! Eller vet du någon som är i färd att starta eget? I år kör ALMI nystartsseminarerna digitalt, och som vanligt är det David Nordlund som leder dem. Det blir tre kurstillfällen, och du anmäler dig direkt via mail till David (se mejllänk nedan) så skickar han bekräftelse och digital länk till seminariet. Sedan är det bara att ta fram fika och anteckningsblock. 
1) Torsdag 14 januari 2021, kl 08.30-11.30 - handlar om dig och ditt företag – om att gå från idé till affärsmodell. Här tar du ditt företag till nästa nivå, oavsett i vilket läge du befinner dig. 
2) Torsdag 28 januari 2021, kl 08.30-11.30 - handlar om att att lära sig sälja med framgång genom att förstå sina kunder och att kunna underlätta köp. 
3) Torsdag 11 februari 2021, kl 08.30-11.30 handlar om att tänka tillväxt redan från start. Det här seminariet ger dig kunskap och inspiration för att ta nästa steg på din tillväxtresa.

För att kurstillfällena ska fungera även genom dialog med David, så är det i denna första digitala omgång lite ”först till kvarn” som gäller för ca 6-8 deltagare. Anmälan till: david.nordlund@almi.se, sista anmälningsdag 2 dagar före respektive seminarium. Läs mer om seminarierna på ALMI:s hemsida.

Här finns stöden för dig som har enskild firma

Har du en enskild firma och har ditt företag tappat i omsättning på grund av coronapandemin? Nu finns ett särskilt stöd för dig som driver enskild näringsverksamhet. Du ansöker hos Boverket och beslut fattas av Länsstyrelserna. På Länsstyrelsen Dalarnas sida kan du läsa mer om vem som kan söka och hur du ansöker om stödet. Även om anökningen sker hos Boverket är det Länsstyrelsen Dalarna som handlägger ditt ärende om du är företagare i Avesta. Det går att söka stödet fram till 31 januari 2021.

Jula har slagit upp sina portar på handelsplats Dalahästen...
Det fanns en stor portion förväntan inför företaget Julas öppnande på Dalahästens handelsområde. Så till den grad att varuhuschefen Roy Rakkenes bestämde sig för att slå upp portarna redan en timme tidigare än planerat. Det säkra coronaavståndet till uppvaktande kommunalrådet Lars Isacsson hölls med en tumstocks längd. Läs mer här.
... liksom Dollarstore, där kunderna har strömmat till
De nya etableringarna på handelsplats Dalahästen har skapat många nya arbetstillfällen i Avesta. För nyöppnade Dollarstore handlar det om elva nya jobb, som alla dessutom gick till redan befintliga Avestabor. Detta uppskattade kommunalrådet Lars Isacsson när platchef Margareta Lennartsson uppvaktades av honom och näringslivschef Anders Åkerström. Läs mer om invigningen här. 
Att bygga i trä - webinar
Är du i byggbranschen eller bara allmänt intresserad av hållbart byggande med trä, så ska du inte missa Wood Talk den 16 december kl 15.00-15.30. Det är Byggdialog AB och Byggpartner som berättar om framgångar och utmaningar i en bransch i stark tillväxt och där byggandet av större byggnader i trä också är miljömässigt bra. Information och länk till webbinaret hittar du här.
Logistikdagen 2020 - Framtidstro efter corona
Tron på framtiden var temat på Mellansveriges Logistiknavs Logistikdag i november. På programmet som sändes från Dalarna Science Park i Borlänge stod bland annat en presentation av Postnords senaste e-handelsrapport, framtidens behov av utbildningar, var framtidens investeringar förväntas skapas och hur ett företag som IKEA möter den ökande e-handeln. Seminariet spelades in och går att se i efterhand. Total tid ca 2 timmar Klicka här så kommer du direkt till seminariet. Denna Logistikdag blev för övrigt Mellansveriges Logistiknavs sista i Dalarna. Projektet är numera nedlagt.                          
God Jul och Gott Nytt År
Slutligen vill vi från Tillväxt Avesta tillönska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Må det ljusna snart - både fysiskt och i sinnet - så att vi kan börja träffas och nätverka igen år 2021.                      
Aktiviteter
Till nätverket för Kvinnors företagande

Vi vill höra hur du tycker att hösten har varit och vad du skulle vilja ta del av på vårens nätverksträffar. Vi skulle därför vara mycket tacksamma om du fyller i den här enkäten med fem snabba frågor (det tar max 2 min. att fylla i), senast den 15 december!


Till enkätenALMIs Startseminarier

Almi startar i vår ett antal seminarier tillsammans med Tillväxt Avesta och Nyföretagarcentrum för dig som planerar eller har drivit företag. Samtliga seminarier pågår mellan kl. 8.30-11.30.

Från idé till affärsmodell. Hur du tar ditt företag eller din företagsidé till nästa nivå.
Tid: 14 januari 2021

Att sälja med framgång Förstå dina kunder och underlätta köp
Tid: 28 januari 2021

Att tänka tillväxt redan från start 

Ger dig kunskap och inspiration för att ta nästa steg på din tillväxtresa.

Tid:11 februari 2021

Samtliga seminarier sker via nätet och du som är intresserad anmäler dig till det seminarie du önskar delta i genom att mejla david.nordlund@almi.se.
Sista anmälningsdag är senast 2 dagar innan respektive tillfälle.
OBS antalet platser är begränsat. 
Se också artikel om utbildningen i vänsterspalten. 
Aktuella upphandlingar

Sten-, gatu-, granit- och marksten  - även plattor, små och stor gatsten för Gamla Byn AB Avesta kommun.

Gas och hyra av gasbehållare 2020 - avser gas, gasblandningar , gasolprodukter och hyra av flaskor/behållare samt tillhörande tjänster för Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen.

Skoladministrativt system  för Avesta kommun - avseende verksamhetsstöd för skolledning för ansökan- och placering, ekonomihantering, underlag för avgifter mm. för Avesta kommun.

Vägräcken inklusive montering 2020 - för Falu, Avesta och Hedemora kommuner.

IT- partner - omfattar en IT-partner inom området IT, infrastruktur och tillhörande tjänster för hela kommunkoncernen och dess heläga eller delägda bolag för Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen.

Sjukvårdsmaterial 2021 - sjukvårds- och förbandsmaterial för Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen.

Smittskyddsmaterial 2021 - sjukvårdsmaterial som nyttjas i vården och omsorgen som behövs för att skydda mot smitta för Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen.

Förbandsmaterial 2021 - Förbandsmaterial till vård och omsorgen för Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen.

Post- och matbil 2021 - Post- och matbil leasing 2021 som omfattar ett större transportfordon med volymskåp och bakgavellyft för Skinnskattebergs kommun.

Drift och underhåll av broar, mindre reparationer och spolning - för kommunerna Hedemora, Avesta, Falun och Säter.

Textilier och gardiner till offentlig miljö 2020 - omfattar leverans av gardiner mm inklusive sömnad, montering, måttagning, uppsättning och tillbehör till offentlig miljö för Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen.

Bygghandelsvaror 2021 - till Avesta, Borlänge, Falun, Hedemora, Ludvika och Säters kommuner samt AB Stora Tunabyggen, Gagnefbostäder, AB Lugnet i Falun AB, Hedemora kommunfastigheter AB och Västerberslagens utbildningsförbund.

Alla upphandlingar hittar du här.
 

Avesta kommun ingår numera i Upphandlingscenter, vilket är en upphandlingssamverkan där Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef, Säter, Hedemora och Säters kommuner ingår. Upphandlingscenter har huvudkontor i Ludvika men har satellitkontor i alla de övriga medlemskommunerna. Totalt består centret av 23 medarbetare. Varje kommun har en upphandlare som är kommunansvarig. Denne är tillgänglig för frågor men tar också emot och vidarebefordrar uppdrag till Upphandlingscenter. Kommunansvarig i Avesta är Tove Winqvist Owetz. Mejl: tove.winqvistowetz@ludvika.se.