• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Starta en förening

En förening är en samling människor som gör något tillsammans i organiserad form. De allra flesta svenskar är eller har varit engagerade i en förening. Att vara med i en förening är ett bra sätt att lära känna nya människor och att få göra något man tycker är roligt. I en förening kan man hitta människor som har samma intresse och genom att gå med i en förening kan man få nya vänner och skapa ett kontaktnät. 

Många gånger är det en fördel att vara organiserad verksamhet. Kommunen ger ofta stöd och bidrag till föreningslivet och genom att organisera arbetet i en föreningsstruktur är det möjligt att uppnå resultat som kanske inte hade uppnåtts utan en förening. De regler som finns kring föreningsarbetet hjälper till att strukturera upp arbetet och stödja föreningen att ha ett demokratiskt arbetssätt.

Det är också möjligt att bedriva aktiviteter utan att bilda en förening. Att driva en förening innebär ett åtagande, det uppkommer både ett administrativt och ett organisatoriskt arbete som många gånger kan kännas både tråkigt och arbetsamt. Se därför till att ni vet vad föreningsarbetet innebär innan ni bildar en förening. 

Bilda förening i Avesta kommun 

Den som vill bilda en förening i Avesta kommun behöver lämna in följande: 

 • En blankett för registrering av föreningens styrelse
 • Föreningens stadgar
 • Protokoll från mötet då föreningen bildades
Senast granskad 20 augusti 2021.