• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

   

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl. 09.00–18.00
  Tisdag kl. 11.00–18.00
  Onsdag–torsdag kl. 09.00–18.00
  Fredag kl. 09.00–15.00

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Träblåsinstrument

Blockflöjt, Tvärflöjt, Klarinett och Saxofon.

Blockflöjt

Blockflöjten finns i fyra storlekar: sopran, alt, tenor och bas. Du börjar med sopranblockflöjten men med tiden kan du även få prova de större blockflöjterna. Flöjten bör vara av plast till att börja med. Längre fram kan man skaffa en träflöjt som är mjukare och fylligare i klangen. Vi spelar många olika slags musik, allt från riktigt gammal musik till nutida popmusik. Vi utgår från en spelbok och kompletterar med lösblad efter elevens önskemål. När du får börja spela avgörs av hur stor du är.

Tvärflöjt

Flöjten eller tvärflöjten är det äldsta av alla blåsinstrument. Förr gjordes den i trä men numer tillverkas den i silver. Du får ljud  genom att blåsa över hålet på munstycket, ungefär som när man blåser i en flaska. Tvärflöjten förekommer i de flesta musikstilar och ensembleformer och du kommer att få spela all musik från klassisk till nutida popmusik. Vi utgår från en spelbok och kompletterar med lösblad efter elevens önskemål. När du får börja spela avgörs av hur stor du är.

Klarinett

Klarinetten förekommer i många olika musikstilar, allt från klassiskt till jazz och folkmusik. Den finns i fler storlekar, från den lilla Ess-klarinetten till den stora bas-klarinetten, men det är Bb-klarinetten som du kommer att börja med. Du får ljud genom att blåsa igenom ett munstycke där ett tunt träblad (rörblad) sitter. När du blåser börjar rörbladet att vibrera och så bildas tonen. Klarinetten har ett stort tonomfång och är väldigt variationsrik i klangen. Vi utgår från en spelbok och kompletterar med lösblad efter elevens önskemål. När du får börja spela avgörs av hur stor du är.

Saxofon

Saxofonen är det yngsta av alla blåsinstrument och den finns i flera storlekar. Sopran, alt, tenor och baryton. Altsaxofonen är den modell man börjar med. Saxofonen förekommer i all slags musik: jazz, pop, rock, folkmusik och även klassisk musik. Du får ljud genom att blåsa igenom ett munstycke där ett tunt träblad (rörblad) sitter. När du blåser börjar rörbladet att vibrera och så bildas tonen. Vi utgår från en spelbok och kompletterar med lösblad efter elevens önskemål. När du får börja spela avgörs av hur stor du är.

Senast granskad 21 november 2017.