• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Natur och friluftsliv

En stor fördel med att bo i Avesta kommun är den stora och varierade tillgången till natur i närområdet. Några kommunspecifika besöksmål är: 

- Visentparken, en av Europas främsta avelstationer för bevarandet av denna utrotningshotade djurart – visenten, även kallad Europeisk bison

- Dalälven med tillhörande natur

- Färnebofjärdens nationalpark, Sveriges 26:e nationalpark och ett unikt område där nedre Dalälven breder ut sig med, gammelskogar, vatten, öar och forsar.

Det finns många möjligheter att utöva friluftsaktiviteter och röra sig i Avesta kommuns natur. Det finns ett varierat utbud av fisk i Dalälven. Harr, gädda, gös och abborre finns naturligt och öring planteras ut. Förutom Dalälven finns alla de små sjöarna och skogstjärnarna och många av dem innehåller gädda och abborre. Avestatrakten är ett bördigt område, grönt och fyllt av fåglar och djur. Här trivs många arter av uggla liksom tjäder, orre och fiskljuse. Den som vill ut i skog och mark hittar också andra miljöer. Vandringsleder på sommaren och elljusspår på vintern med preparerade spår. Skogarna runt om Avesta är rika på svamp och bär och lämpliga för promenader. En kanotfärd i stilla vatten är också en möjlighet som Avestas friluftsliv ger. Dalälven är på vissa delar mycket lämpad som kanotvatten. 

Senast granskad 29 januari 2018.