• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Hjulet i Horndal

Svänghjulet i Horndal.

Det mäktiga och 70 ton tunga svänghjulet som 2008 flyttades från det gamla bruket till korsningen Stora vägen – Allé vägen – Åsvägen, har blivit en symbol för Horndal.

En park har skapats av hela ytan runt hjulet med träd, buskar, perenner samt ett stort antal lökar.

Närmast hjulet är ytan stenbelagd och bänkar har placerats ut.

Ett antal ovanliga träd finns här till exempel stjärnmagnolia (Magnolia stellata), glanskörsbär (Prunus serrula), brakved (Frangula alnus 'Aspleniifolia'), japansk lärk (Larix kaempferi) och pelarenar (Juniperus communis Vemboö). 

Svänghjulets historia

Sväng- och drivhjulet togs i drift 1899 och drev det då nybyggda götvalsverket i Horndal. Verket drevs av två elektriska motorer med kraft ifrån Näs kraftstation. Motorerna var egentligen för klena (200 hk) för den kraftmässigt ojämna driften. Det krävdes därför ett kraftigt svänghjul för att verket skulle få en jämnare gång. Ibland fick arbetarna vänta på att verket skulle komma upp i rätt varvtal, så att valsningen kunde fortsätta.

Hjulet är tillverkat i Morgårdshammar. Eftersom dåtidens vägar och järnvägar inte tålde så stora vikter gjordes det i åtta separata delar. Vikten på hjulet är drygt 70 ton och det är 7 meter i diameter. I drift roterade det med 54 varv/min.

Götvalsverket lades ner 1959 och ersattes med ett större och modernare verk. Även detta verk var tillverkat i Morgårdshammar utanför Smedjebacken.

Hjulet flyttades till sin nuvarande plats på initiativ av Lions Club, Horndal och genom Avesta kommuns försorg. Invigningen ägde rum den 2 augusti 2008.

Senast granskad 26 november 2021.