• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 16:30
  Onsdag kl. 09:00 - 16:30 
  Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  OBS! Sommartider 24 juni - 14 juli
  Måndag - Fredag kl. 13:00 - 15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avestasamtalen 2017

Digitalisering är en möjlighet för svensk basindustri. Tisdagen den 19 december 2017 arrangerade Avesta kommun konferensen Avestasamtalen för femte gången. Temat för dagen var digitalisering och dess betydelse för svensk basindustri. Konferensen hölls i Verket, som blev fullsatt med 160 anmälda deltagare från näringsliv, offentlig sektor och utbildningssektorn.

–Det har varit en lyckad dag med bra föreläsare. Sverige är skickliga på förnyelse och vi ser digitalisering som en möjlighet. Det går bra för svensk basindustri nu, men vi ska inte sluta utveckla oss bara för att det går bra, kommenterade Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande, vid dagens slut.

Programmet var späckat med talare som Ardalan Shekarabi (S), civilminister, Lars Hjälmered (M), vice ordförande näringsutskottet, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, Teemu Salmi, CIO, Stora Enso, Henrik Sirborg, digitalisering och innovation, Handelsbanken, Carina Håkansson, verkställande direktör, Skogsindustrierna, Peter Burman, Program Manager Mine Automation Program Boliden och Gert Nilsson, teknisk direktör Jernkontoret.

Lars Isacsson inledde med att visa bilder från pepparkakshustävlingen som varit i Verket, där ett bidrag föreställer en Google-serverhall och ett annat föreställer Dalastallet med hästarna Outo, Enso och Google.

–Industrin är Avestas själ och hjärta. Vi brinner för industrin.

Fortsatte gjorde K-G Bergström, som var dagens moderator. Han tackade så mycket för att han fått uppdraget som moderator igen för femte gången och sedan gratulerade han till Avestas fantastiska skogsaffär. Hela 109 hektar!

Ardalan Shekarabi (S), civilminister, var dagens förste talare.

–Avesta har gjort en väldigt imponerande och inspirerande resa. Många kan lära av Avesta när det gäller hur det offentliga, näringslivet och civilsamhället jobbar tillsammans.

Under dagen hann man prata om mycket. Till exempel moderniseringen av den offentliga sektorn. Ardalan Shekarabi (S), civilminister, vill att man samordnar digitaliseringen inom kommunerna genom att ta fram vissa grundläggande tjänster gemensamt, istället för att varje kommun för sig ska ta fram och utveckla egna e-tjänster och applikationer. Digitaliseringen har även skapat förändrade förutsättningar för kompetens. Thorwaldsson berättade till exempel om att finns behov för vissa yrken inom LO att kunna vidareutbilda sig åtminstone en gång under sitt arbetsliv. Detta på grund av att utvecklingen går så fort och att förutsättningarna förändras för yrkesutövandet.

Flera av föreläsarna tog upp exempel på digitalisering inom industrin.

–Digitaliseringen är en viktig faktor för Stora Ensos transformation från traditionellt pappersbruk till ett företag som arbetar med förnyelsebara material, berättade Teemu Salmi, CIO, Stora Enso.

Stora Enso har satsat mycket på digitalisering de senaste åren. De har 60 olika projekt som arbetar med utvecklingen. Ett exempel på utveckling är möjligheten att förutse så kallade brott i produktionen och förhindra dem innan de sker.

Inom skogsbruket använder man sig även av digitala funktioner så som applikationer läser in foton på skogen och sedan beräknar hur mycket virke som finns på det området, man använder drönare för att kontrollera skogen och avgöra vilka åtgärder som är nödvändiga och utvecklar chipade etiketter och QR-koder på paketen som kan länka till enorma mängder data.

–Det är ett större hot att inte digitalisera än att göra det, sa Carina Håkansson, verkställande direktör på Skogsindustrierna.

Peter Burman arbetar med automatisering på Boliden. De siktar till exempel på att kunna nyttja sina maskiner genom automatisering när personalen inte är i gruvan, under raster. De har även eliminerat risker som vistelse i gruvan innebär för personalen, genom att fjärrstyra grävmaskiner. Föraren sitter ovan jord och grävmaskinen är 400 meter under jorden. Målet för Boliden har inte varit digitaliseringen i sig utan att öka produktiviteten. 

Henrik Sirborg från Handelsbanken berättade om digitala trender, till exempel IoT (Internet of things). IoT är smarta saker, exempelvis diskmaskiner och lampor. Dessa saker kan i sin tur prata med varandra, exempelvis kan diskmaskinen kan handla diskmedel via nätet när det börjar ta slut. Han berättade att vi idag kan efterlikna den mänskliga hjärnans funktion med hjälp av mängden data vi kan hantera och avancerade algoritmer. Idag surfar vi oss fram på skärmar, men i en nära framtid, gör vi samma sak med vårt vanliga språk, överallt och utan skärmar, förutspår Sirborg. År 2020 är hälften av alla omkring oss så kallade digitala urinvånare, det kommer att ställa höga krav på arbetsgivare, företag och myndigheter.

Läs om hela programmet här.

Här kan du ta del av föreläsarnas presentationer:

Ardalan Shekarabis (S) civilminister, presentation

Lars Hjälmereds, vice ordf. näringsutskottet, presentation:

Salmi Teemus, CIO Stora Enso, presentation:

Henrik Sirborgs, Handelsbanken, presentation:

Carina Håkanssons, VD Skogsindustrierna, presentation:

Peter Burmans, Program manager mine Automation, Boliden, presentation:

Gert Nilssons, teknisk direktör Jernkontoret, presentation:

Lars Isacssons, kommunstyrelses ordförande Avesta, presentation:

 • Avestasamtalen arrangeras i Verket - den gamla jernbrukshyttan i Avesta. Fokus för konferensen är basindustrins framtid.

 • Bland årets talare vid Avestasamtalen  med digitalisering som tema var näringsutskottets vice ordförande Lars Hjälmered.

Senast granskad 11 september 2018.