• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl. 09.00–18.00
  Tisdag kl. 11.00–18.00
  Onsdag–torsdag kl. 09.00–18.00
  Fredag kl. 09.00–15.00

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Kontaktperson och kontaktfamilj

Kontaktperson och/eller kontaktfamilj kan du ansöka om som ett extra stöd och ett komplement till familjens egna resurser. 

Kontaktperson

Kontaktperson är en vuxen person som har tid och möjlighet att stötta dig i din vardag. Det finns flera anledningar till att du kan behöva en kontaktperson. Det kan vara så att du behöver komma hemifrån och göra något annat ibland eller behöver prata och få vara med någon som inte tillhör familjen. Ni träffas och gör något tillsammans som till exempel deltar i någon fritidsaktivitet, promenerar, fikar, går och handlar eller går på bio. Det är socialtjänsten som utreder och beslutar om behovet av kontaktperson finns. Kontaktperson är en frivillig insats och kan inte tillsättas mot den enskildes vilja.

Om du är yngre än 15 år är det dina föräldrar (vårdnadshavare) som måste ansöka om eller tacka ja till att du får en kontaktperson.

Om du har fyllt 15 år måste du antingen ansöka om kontaktperson själv eller tacka ja till det om socialtjänsten föreslår det.

Särskilt kvalificerad kontaktperson

Du som är under 21 år och riskerar att fastna i till exempel missbruk eller brottslighet kan behöva extra stöd och få hjälp av en särskilt kvalificerad kontaktperson. Kontaktpersonen är en vuxen som oftast har ett jobb där han eller hon träffar ungdomar med olika problem. Kontaktpersonen ska stötta, motivera och peppa dig till sådant som skolarbete, jobb och fritidsaktiviteter. Ni ska kunna prata och träffas regelbundet.

För att stödet ska bli så bra som möjligt för dig kan han eller hon också ha kontakt med dina föräldrar (vårdnadshavare), din skola eller arbetsplats.

Om du är yngre än 15 år är det dina föräldrar (vårdnadshavare) som måste ansöka om eller tacka ja till att du får en särskilt kvalificerad kontaktperson.

Om du har fyllt 15 år måste du antingen ansöka om en kvalificerad kontaktperson själv eller tacka ja om socialtjänsten föreslår det.

Socialtjänsten kan tvinga dig att ta emot en Särskilt kvalificerad kontaktperson om du eller dina föräldrar (vårdnadshavare) inte tar emot hjälpen frivilligt och det finns risk för att du kommer att bli omhändertagen enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, för att du själv gör saker som inte är bra för dig.

Kontaktfamilj

Vem som helst som är 15 år och äldre har rätt att ansöka om att få en kontaktfamilj.

Kontaktfamiljen ska fungera som ett stöd till barnet/ungdomen och vara ett komplement till familjens egna resurser. Kontaktfamiljer kan till exempel vara en ensamstående vuxen med eller utan barn, par i olika åldrar med eller utan barn och de kan ha svenskt eller annat ursprung.

Det finns olika skäl till att kontaktfamiljer behövs. Det kan handla om barn som har särskilda behov eller det kan vara något i föräldrarnas livssituation som gör att fler vuxna behövs. Det är socialtjänsten som utreder och beslutar om behovet av kontaktfamilj finns. Kontaktfamilj är en frivillig insats och kan inte tillsättas mot den enskildes vilja.

Om du är yngre än 15 år är det dina föräldrar (vårdnadshavare) som måste ansöka om eller tacka ja till att du får en kontaktfamilj.

Om du har fyllt 15 år måste du antingen ansöka om en kontaktfamilj själv eller tacka ja till det om socialtjänsten föreslår det.

Kontakt

Omsorgsförvaltningen telefon 0226-64 53 44

Senast granskad 12 maj 2017.