• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl. 09.00–18.00
  Tisdag kl. 11.00–18.00
  Onsdag–torsdag kl. 09.00–18.00
  Fredag kl. 09.00–15.00

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Råd och stöd

Vem som helst är välkommen att kontakta socialtjänsten för frågor och funderingar. Oss kan du tala med om du behöver diskutera lösningar kring din situation eller om du känner oro för någon som inte mår bra.

I Avesta kommun finns flera olika verksamheter där du kan få råd, stöd och hjälp i olika situationer:

Familjerådgivning

Alla människor kan få samlevnadsproblem vid olika tidpunkter i livet. Om det känns svårt att finna en lösning på egen hand kan ni vända er till familjerådgivningen.

För boende i Avesta, Borlänge, Hedemora, Ludvika, Smedjebacken och Säter finns en gemensam familjerådgivning.

Tidsbeställning och rådgivning 0243-664 50. För mer information.

Familjecentralen

Familjecentralen är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med barn (under 6 år). Hit kan du vända dig om du har frågor och funderingar om graviditet, barns utveckling och föräldraskap. Här erbjuds stöd både enskilt och i grupp. På Familjecentralen arbetar barnmorskor, sjuksköterskor inom barnhälsovård, barnhälsovårdspsykolog, föräldrarådgivare, förskolepsykolog samt specialpedagoger. Här samverkar alla kring förebyggande och stödjande insatser för familjer med barn.

Kontakt

Kommunens växel 0226-64 50 00

Samtalsmottagningen

Samtalsmottagningen tillhandahåller råd, stödsamtal och behandling till både föräldrar och barn 0-17 år. Hit kan föräldrar och ungdomar ringa eller komma på besök för att få hjälp på olika sätt eller för att komma i kontakt med rätt instans. Arbetsteamet består av samtalsterapeut, psykolog, pedagog och familjerådgivare. Här samverkar alla kring stödjande och behandlande insatser för familjer med barn.

Kontakt

Mottagningstelefon 0226-49 62 77

Handtaget

Hit kan föräldrar ringa eller beställa tid för besök för att få tips, råd och stöd om föräldraskap eller familjesituation. Här arbetar familjebehandlare som kan erbjuda några samtal enskilt eller med hela familjen om någon behöver samtala om sin egen eller familjens situation. Handtaget kan också erbjuda familjebehandling som en insats till familjer som är i behov av förändring i sin livssituation och sitt beteende.

Det är socialtjänsten som utreder och beslutar om behovet av familjebehandling finns. Familjebehandling är en frivillig insats och kan inte utföras mot den enskildes vilja. Verksamheten ingår i socialtjänstens öppenvård för vuxna.

Kontakt

Råd och stöd, kontakta Familjebehandlare telefon 0226-64 57 18

Fältarbetare

Vi fältarbetare arbetar uppsökande och förebyggande bland ungdomar i åldrarna 13-20 år. Vi vill finnas där ungdomar finns så att du som ungdom kan vända dig till oss om du behöver någon att prata med eller om du behöver stöd eller hjälp på något sätt. Vi vill att ungdomar ska må bra och kunna få hjälp i tid om de behöver det.

Du kan träffa på oss på högstadieskolorna, gymnasiet, ute på stan, i idrottshallarna eller kanske på fritidsgårdarna. Du kan känna igen oss på våra jackor och tröjor där det står FÄLTARE. Hör gärna av dig om du funderar över något.

Kontakt

Fältarbetare telefon  0226-64 56 74, 0226-64 58 91, 0226-64 53 04

Höjden

Hit kan ungdomar 13-17 år vända sig för att få råd, stöd och vägledning om det är något som oroar eller bekymrar dem. Det kan vara funderingar om hur du har de i familjen, frågor, funderingar eller problem med alkohol eller andra droger.

Föräldrar erbjuds också samtal med oss om de har funderingar kring sin tonåring. Här arbetar behandlingsassistenter som erbjuder samtal för råd och stöd och olika behandlingsinsatser för ungdomar. Här samverkar personalen med polis, skola och olika organisationer för att på olika sätt förebygga ohälsa hos ungdomar. Höjden ingår i socialtjänstens öppenvård för unga.

Kontakt

Telefon 0226-64 50 75, 64 50 85

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen vänder sig till alla killar och tjejer 13-25 år. Hos oss kan du träffa en läkare eller barnmorska om du till exempel:

 • behöver rådgivning om olika preventivmedel
 • behöver testa dig för könssjukdomar
 • behöver göra ett graviditetstest
 • har frågor om sex
 • har frågor om acne, menstruation eller något annat som rör kroppen.

Läkarbesök för de som är över 20 år kostar 200 kr. Övriga besök är kostnadsfria.

Hos oss kan du också träffa en kurator om du mår dåligt eller bara behöver prata av dig. Kuratorn kan ge dig stöd och råd i frågor som gäller; familjen, kamrater, skolan, stress, sexuell läggning, kärlek, mobbning, skilsmässa, sex, arbetslöshet, droger, ätstörning, oro eller ångest.

På mottagningen arbetar barnmorskor, läkare, kurator samt en undersköterska som svarar i telefon och bokar tider med mera. Alla som arbetar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.

Kontakt

För tidbokning eller rådgivning telefon 0226- 64 54 68

Stöd- och krissamtal för barn som upplevt våld i familjen

Socialtjänsten erbjuder stöd- och krissamtal med barn som upplevt våld i familjen.

Stödet är till för barn som är 4 år och äldre och syftar till att ge barn möjlighet att berätta om och bearbeta sina upplevelser av våld, att göra det som hänt "pratbart" och begripligt, och därigenom minska risken för ohälsa i framtiden. 

Du som förälder är välkommen att kontakta oss om ditt barn behöver stöd.

Kontakt

Omsorgsförvaltningen telefon 0226-64 53 44

Linus barn- och ungdomsstöd

Linusgruppen är för dig som är barn eller tonåring och har en  nära anhörig som är eller varit beroende av alkohol eller andra droger.

I gruppen får du möjighet att :

-Se att du inte är ensam
-Förstå att det inte är ditt fel att en vuxen missbrukar
-Visa och uttrycka känslor
-Få kunskap om alkohol och droger
-Få styrka att säga nej till sådant du inte vill

Grupperna träffas på kvällstid cirka 15 gånger.Om du vill vara med i en grupp eller fråga om något är du välkommen att höra av dig.

Kontakt

Gruppledare, telefon 0226-64 53 87 eller 0708-64 51 49, 070-424 81 05
E-post: linusbarnstod@grytnasforsamling.se

Senast granskad 12 maj 2017.