• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30
  Lunchstängt kl. 12.00–13.00

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl. 09.00–18.00
  Tisdag kl. 11.00–18.00
  Onsdag–torsdag kl. 09.00–18.00
  Fredag kl. 09.00–15.00

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Medling vid brott

Vad är medling vid brott? Varför skulle jag välja att delta i en medling? Medling är ett möte mellan den unga person som har begått ett brott och den som har utsatts för brottet. Man träffas tillsammans med en neutral, särskilt utbildad medlare.

Tanken med medling är att man ska få en möjlighet att träffas och prata om det som har hänt. Syftet är att:

 • få berätta hur man har upplevt det som hänt
 • få ställa frågor och ge svar
 • bidra till att minska de negativa följderna av brottet.

Medling är frivilligt för båda parter.

För dig som har utsatts för ett brott

Medling ger en möjlighet att träffa den som har utsatt dig för brottet, att få beskriva och berätta om din upplevelse och de konsekvenser som händelsen har fått för dig. Du får möjlighet att ställa de frågor som du kanske har. Medlingen ger dig möjlighet att bearbeta det du har upplevt och kan hjälpa dig att minska den eventuella rädsla du känner.

För dig som har begått ett brott

Vid medlingen får du möjlighet att stå för det du har gjort, ta ansvar och visa att du ångrar dig. Du ges möjlighet att ställa tillrätta så långt det går. Du får berätta om händelsen och de konsekvenser den haft för dig och du får möjlighet att be om förlåtelse. Ditt agerande kan bli mycket betydelsefullt för både dig och den du har utsatt.

Hur går en medling till?

Polis eller socialtjänst informerar kort den misstänkte om medling och frågar om det är OK att en medlare kontaktar honom/henne. Medlaren ger mer information om vad medling innebär och hur ett medlingsmöte går till. Den brottsutsatte får oftast sin första information av en medlare.

Vid ett förberedande enskilt möte, ett så kallat förmöte, träffar man en medlare som ger ytterligare information om medling samt att man pratar om det som har hänt. På förmötet får du första gången frågan om du vill delta i en medling.

Om båda parter vill delta, anordnas ett medlingsmöte där parterna träffas tillsammans med medlaren.

På medlingsmötet pratar ni om det som har hänt. Man kan också diskutera hur man ska förhålla sig till varandra i framtiden. Under medlingen finns också möjlighet att sluta avtal om hur eventuell gottgörelse ska ske.

Båda parter har rätt att när som helst avbryta sitt deltagande i medlingen.

Senast granskad 21 mars 2017.