• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl. 09.00–18.00
  Tisdag kl. 11.00–18.00
  Onsdag–torsdag kl. 09.00–18.00
  Fredag kl. 09.00–15.00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Insatser enligt Lagen om särskilt stöd och service

För dig som behöver stöd och tillhör personkrets enligt LSS finns olika verksamheter och funktioner att ansöka om. När du fått ett beslut kan insatserna påbörjas.

När du beviljats någon eller några av de tio insatserna har också rätt att begära att en individuell plan.  Denna plan utgår från dina önskemål och kan omfatta fler insatser.  

De tio rättigheterna/insatserna du kan ansöka om är:

1. Rådgivning och annat personligt stöd

Du ansöker hos kommunen men landstinget ansvarar för utförandet av råd och stöd genom expertkunskaper hos habiliteringen.

2. Personlig assistans

Du som har behov av hjälp med dina grundläggande behov och inte fyllt 65 år kan ha rätt till en eller flera personliga assistenter. Assistenterna hjälper dig i din dagliga livsföring. Du kan få assistans via kommunen eller få ekonomiskt stöd och själv vara arbetsgivare.

3. Ledsagarservice

Du som behöver hjälp med att underlätta ditt deltagande i samhällslivet, anpassat individuella behov.

4. Kontaktperson

En medmänniska som finns för dig så att du kan leva ett liv som du vill ha med önskade aktiviteter.

5. Avlösarservice i hemmet

En service för anhöriga som hjälper dig i hemmet och behöver göra annat under en period.

6. Korttidsvistelse utanför hemmet

För dig som behöver miljöombyte och andra upplevelser samtidigt som anhöriga kan göra annat.

7. Korttidstillsyn för ungdomar över 12 år

Du som är över 12 år och fortfarande går i skolan, kan få hjälp och tillsyn före och efter skoldagen och under skolloven.

8. Boende i familjehem

Du som är ung och inte kan bo hos dina föräldrar kan ha rätt att bo i en annan familj eller i en bostad med särskild service.

9. Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskild anpassad bostad.

Du som omfattas av lagen har rätt till en bostad med särskild service vilket utformas på olika sätt. Dessa bostadsformer kan vara gruppbostad, servicebostad och särskild anpassad bostad.

10. Daglig verksamhet

Du som är i yrkesverksam ålder, och inte har ett arbete eller studerar, har rätt till daglig verksamhet för att främja att du får en meningsfull tillvaro och delaktighet i samhällslivet.  I Avesta kommun har vi 6 olika grupper med daglig verksamhet.

Dessa är:

 • Omlastarna: Gruppen arbetar med att hantera och köra ut förrådsvaror till kommunens verksamheter, utföra vissa legoarbeten till industrier samt sköta återlämningen av hjälpmedel från Landstinget
 • Ica-gruppen: Gruppen arbetar på ICA Kvantum i centrala Avesta med att ”fronta” varor, torka ur hyllor och hålla ordning på kundvagnarna mm. Deltagarna är en naturlig del i personalgruppen och har gemensamma fikaraser, lunch mm
 • Trion: Gruppen arbetar i lokaler på Balders servicehus i Avesta.  Gruppen arbetar med catering till kommunens interna möten och aktiviteter, samarbetar med äldreboendet genom att tvätta, stryka, köra sopor samt bedriva caféverksamhet.
 • Skriv i bild: En datagrupp som tillverkar individanpassade kommunikations-hjälpmedel som förenklar vardagen för personer som behöver lite extra stöd. Vi riktar oss till kommunens alla verksamheter men även till privatpersoner. De är utgivare av verksamhetstidningen- Glada Bladet.
 • Smått och gott: En second handbutik med kläder och kuriosa. Gruppen arbetar med tvätt & strykning av inlämnade kläder, prissättning och försäljning. Butiken är öppen måndag och onsdag 09-15.30, tisdag och torsdag 09-11.30 och fredagar stängt.
 • Krylbogruppen: Gruppens aktiviteter anpassas efter deltagarnas förmågor och behov. Gruppen erbjuds möjligheter till olika aktiviteter som bla friskvård med promenader, gymnastik, färg och form, kökssysslor, data, biblioteksbesök, sömnad, sinnes- och motorikträning, musik och rytmik. Gruppen använder sig av tecken- och bildkommunikation.
Senast granskad 21 november 2017.