• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  Besökstider sommar 22 juni - 14 augusti:
  Måndag kl. 10:00-12:00, 13:00-16:00
  Tisdag kl. 11:00-12:00, 13:00-16:00
  Onsdag kl. 10:00-12:00, 13:00-16:00
  Torsdag kl. 10:00-12:00, 13:00-16:00
  Fredag kl. 10:00-12:00, 13:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Samlad information om Covid-19/ Information about Covid-19

På denna sida hittar du av Avesta kommun samlad information angående Covid-19 med bl a information om den ökade möjligheten till provatagning för misstänkt coronasjuka.

Here you can get information in several langugages (for example arabic, dari, tigrinyan, farsi and kurmanji) about Covid-19; about the virus, how to protect yourself and others and healthcare for visitors.
Spoken information

Från och med vecka 27 (läs 29 juni) har Region Dalarna ökat provtagningskapaciteten vid misstänkt  covid-19.

Då kan personer med symptom boka tid för provtagning med PCR-prov- (ven kallat virusprov som visar om personen som provtas har en pågående covi-19 infektion) på sin vårdcentral.
Så går det till!  läs om när och hur.
  

Från och med första juli träder också en ny en ny, tillfällig lag i kraft som handlar om smittskyddsåtgärder på serveringsställen med anledning av Covid-19. Den innebär att den som driver ett serveringsställe är ansvarig för att besökare ska kunna vistas på serveringsstället utan att trängsel uppstår med risk för smittspridning. Här kan du läsa mer om den nya lagen. 

Viktigt just nu är att var och en inser att:
pandemin är inte över.

 

Vi får dagligen rapporter om nya coronafall, även om de inte är i samma omfattning som för en tid sedan. Det här betyder att rekommendationerna står fast. Det innebär också att besöksförbudet på exempelvis äldreboenden är förlängt till sista augusti, med hänsyn till att de boende är äldre, sjuka och sköra. Visa dem hänsyn!

För det är nu - när vi tenderar att slappna av, när det blivit varmt, vi längtar efter semester, vi får resa i landet och vi rör oss ute i samhället och i naturen mycket mer - som vi verkligen behöver tänka på att följa myndigheternas rekommendationer. Inte minst gäller det i sammanhang där många människor samlas. Smittoläget är fortfarande allvarligt i hela Dalarna och landet. 

Rekommendationerna är alltså fortsatt att stanna hemma när man är sjuk, tvätta händerna ofta och noga, att undvika större sociala sammanhang som fester och kalas, undvika onödiga resor och att hålla avstånd – i alla sammanhang - fortfarande är mycket viktigt! Du som är 70 år eller äldre rekommenderas att begränsa dina nära kontakter.

Detta betyder:

HÅLL UT
HÅLL AVSTÅND 
men

HÅLL KONTAKT

Känner du oro eller känner dig ensam kan du ringa Svenska Kyrkans i Västerås journummer 010-160 61 10.
Stödnumret bemannas av Svenska Kyrkans präster diakoner och diakoniassistenter som är vana vid att möta människor som upplever oro och utsatthet. Tjänsten riktar sig till alla i länet oavsett tro eller livsåskådning och har startats på uppdrag av Region Dalarna.

 

Det här gäller i sommar:

Strandvett under corona-pandenin. Läs mer här.

Så bromsar vi smittan - tillsammans!
Läs här de svenska myndigheternas råd och rekommendationer
som du som företagare, organisation eller  arrangör av verksamheter  är användbara och viktiga i sommar för att inte sprida smitta.

Fortsatt besöksförbud på äldreboenden
Regeringen har beslutat förlänga besöksförbudet på äldreboenden med anledning av det nya coronaviruset. Förbudet sträcker sig fram till den 31 augusti 2020.  Läs mer om förbudet.

Tillåtet resa inom landet
Från och med den 13 juni får vi svenskar återigen resa i Sverige. Ett  krav är dock att den resande är utan symtom. Från myndigheterna betonas vikten av att följa de uttalade rekommendationerna, som att hålla avstånd, stanna hemma om man har symptom och handhygien. Läs mer här om att resa i Sverige.

Ökad testning av tester och smittspårning av Covid-19
Regeringen har beslutat ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att, i samråd med regionerna och länsstyrelserna, skyndsamt säkerställa förutsättningar för storskalig antikroppstestning och testning vid symptom för covid-19, PCR-testning. En första delredovisning ska ske senast juni. Läs mer här om testerna.
Region Dalarna arbetar för att öka provtsagningen av Covid.-19. Läs mer här om deras arbete.

Idrottstävlingar och matcher tillåts
Från och med den 14 juni har Folkhälsomyndigheten beslutat att tillåta matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Läs mer här om idrotten.  

Undvik längre resor och kollektiva färdmedel.
Kortare resor på en till två timmar från bostaden är okej så länge du inte är sjuk. Det är alltså viktigt att tänka på hur du reser, varför och närheten till hemmet.  Läs mer här om resor.

Kravet på distansundervisning lättas upp
Från och med 15 juni tas Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning för elever i gymnasieskolan bort. Därmed kan studenter, universitet och högskolor förbereda sig för att övergå till mer av undervisning på campus. Läs mer om nya skolreglerna.

 

Här följer Folkhälsomyndighetens Allmänna råd till allmänheten

För dig som känner oro finns det flera telefonnummer att ringa och ställa dina frågor eller funderingar kring coronaviruset eller om du är orolig för dig själv eller någon i din närhet. Du hittar dem här. 

Avesta kommun och Covid-19:
Svar till oroliga - Så jobbar Avesta kommun i coronatider
Information till barn och ungdomar om Covid-19
Handlingshjälpen
Stöd till anhöriga

Du hittar också i slutet på den här sidan länkar till myndigheter och samlad information rörande Covid-19 vad gäller exempelvis stöd och hjälp.

I övrigt gäller:

- UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder fram till och med den 15 juli 2020.
- Förbud att  besöka landets äldreboenden.
- Förbud för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. 
- Rekommendation om att bara tillåta sittande restauranggäster. 
- Hålla fysiskt avstånd till varandra.
- Planerad miljö- och hälsoskyddstillsyn av vissa verksamheter bör undvikas i nuläget.

De flesta som får Covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då  ringer du telefonnummer 1177 eller din vårdcentral. Har du mycket svårt att andas, ring 112.
Har du har allmänna frågor om Covid-19. Du kan även ringa telefonnummer 113 13 om du har allmänna frågor om coronaviruset.
Hör biträdande smittskyddsläkare vid Falu lasarett när hon berättar om viruset och hur du kan förhindra smitta.

Var källkritisk!
Vid större händelser finns det risk att ryktesspridning uppstår. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd information.
Läs mer här om källkritik.  

Senast granskad 02 juli 2020.