• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Gamla Byn inför trygghetskonceptet Huskurage

Publicerad: 2017-06-12, kl 09.04

Gamla Byn AB kommer att införa ett koncept för trygghet som kallas Huskurage för sina boende. Konceptet går ut på att informera och skapa mallar för att de boende ska handla enligt vissa riktlinjer när de misstänker våld i sitt område.

Nina Rung, foto: Fredrik Wannerstedt/Pressbild Nina Rung
Nina Rung, foto: Fredrik Wannerstedt/Pressbild Nina Rung

I Avesta kommun anmäldes 277 våldsbrott i nära relation år 2013-2016, 50 av dem som utsattes var barn. Våldet sker oftast i hemmet, vilket borde vara den tryggaste platsen för alla. I Sverige dödas över 20 personer varje år av våldet som används mot annan part i nära relation, majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående.

Konceptet Huskurage består av mallar för policyer, information och handlingsplaner som syftar till att uppmuntra de boende till att agera när de misstänker att våld sker, till exempel genom att knacka på, hämta hjälp eller ringa polisen.

- Polisen upplever till exempel att det är fler som är villiga att lämna vittnesmål där Huskurage är infört, säger Erica Dahlin, samordnare för det lokala brottsförebyggande rådet.

Den 15 juni kommer grundaren av Huskurage, Nina Rung, till Avesta för att föreläsa för att öka kunskapen om våld i nära relation och för att tydliggöra Huskurage som verktyg och praktiskt genomförande. Gamla Byns VD Jan Näslund, Erica Dahlin samt Laila Borger, ordförande i Gamla Byn, kommer att närvara.

Det är Avesta kommuns lokala brottsförebyggande råd, Gamla byn AB samt Hyresgästföreningen som i samarbete har valt att införa konceptet Huskurage för boende i Gamla Byn AB:s lägenheter.