• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  V-Dala överförmyndarkansli nås via Hedemora kommuns växel, tel: 0225–34 000.
  Telefontid: Vardagar kl 08.00–12.00, 13.00-16.30.
  E-post: overformyndarkansli@hedemora.se
  Besökstid Avesta Servicecenter/bibliotek:
  Första onsdagen i månaden kl: 10 -12  

  Fler besökstider finns i Norberg och Hedemora för dessa tider se Mer information på Hedemora kommuns hemsida.

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

God man Förvaltare Förmyndare

När du behöver hjälp och stöd med att bevaka din rätt kan du ansöka om att få en god man, förvaltare eller en förmyndare. I dessa frågor samverkar Avesta kommun med V-Dala överförmyndarsamverkan. Överförmyndaren finns för att ge stöd och hjälp till de människor som har behov av god man eller förvaltare samt ansvarar för tillsyn över god man och förvaltare. Överförmyndaren har också hand om en del förmyndarskapsärenden.  

God man

God man kan du få vid sjukdom, psykisk funktionsnedsättning eller i övrig försvagat hälsotillstånd där du behöver hjälp att bevaka din rätt, förvalta egendom eller sörja för person. Godmanskap går ut på att ta tillvara på dina juridiska och ekonomiska rättigheter och bygger på ett samarbete mellan dig och din gode man.

Förvaltare

Förvaltare är aktuellt när en god man inte är tillräckligt vad gäller dina juridiska och ekonomiska förehavanden. Detta är en tvångsåtgärd som ska bedömas vara nödvändig. Om du är i behov av ett förvaltarskap innebär det att en person utses och övertar din rättshandlingsförmåga.

Förmyndare

Föräldrar är normalt vårdnadshavare och därmed även förmyndare för sitt barn tills dess barnet fyllt 18 år. Som vårdnadshavare ansvarar man för sina barns personliga förhållanden och man ska se till att barnet får sitt behov av omvårdnad, trygghet och fostran tillgodosett. Såsom förmyndare ska man ta hand om barnets egendom och företräda barnet i ekonomiska angelägenheter. Förmyndarna ska tillvarata barnets intressen och se till barnets bästa.

Ansökan

Vid ansökan om god man eller förvaltare kontaktas överförmyndaren som utreder ditt behov och bedömer om du behöver god man eller förvaltare. Ansökan skickas sedan till tingsrätten som beslutar.

Vid ansökan bör det bifogas en social utredning, ansökarens samtycke eller läkarintyg, personbevis, information om sökandens ekonomiska situation mm samt en beskrivning av den sökandes hjälpbehov och hur denne saknar förutsättning att lösa detta själv.

Socialtjänst och sjukvård har skyldighet att anmäla till överförmyndaren om någon enligt deras mening behöver en god man.

Här hittar du V-Dala Överförmyndarsamverkan där du kan ansöka. 

Senast granskad 18 december 2019.