• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Tillfälligt serveringstillstånd

Tillfälligt serveringstillstånd kan ges för servering till allmänheten eller ett slutet sällskap, till exempel en förening eller företag. Det kan även avse en enstaka tidsperiod eller ett enstaka tillfälle.

När ska man ansöka om tillfälligt serveringstillstånd?

 • Om du vill servera alkohol vid enstaka tillfälle (eller flera tillfällen/flera dagar) till slutet sällskap, som till exempel en personalfest eller en föreningsfest.
 • Om du vill servera alkohol till allmänheten under en dag eller en kortare period, exempelvis på festival, ska du också ansöka om tillfälligt serveringstillstånd.

Vad räknas som slutet sällskap?

För att räknas som slutet sällskap ska deltagarna vara kända innan arrangemanget och ha något gemensamt, som exempelvis att de ingår i samma förening eller är kollegor. Om medlemskap kan lösas i entrén är det inte ett slutet sällskap och inte heller om arrangemanget har annonserats ut till allmänheten.

Vad krävs för att få ett tillfällligt serveringstillstånd?

För att kunna beviljas ett tillfälligt serveringstillstånd måste den som söker vara personligt och ekonomiskt lämplig det vill säga vara ekonomiskt skötsam, inte ha ett brottsligt förflutet och ha kunskaper i alkohollagstiftningen. Det krävs också att man som sökande kan verifiera hela finansieringen av en verksamhet.

En sökande måste ha rätt att disponera den lokal samt tillhörande lokaler och kök som sökande avse bedriva sin verksamhet i.

Hur går jag vidare och påbörjar min ansökan?

Avesta kommun använder e-tjänst för ansökan om serveringstillstånd. De bilagor som ska vara med i ansökan finns under E-tjänster och blanketter. Obs! Alla bilagor som är aktuella behöver vara ifyllda och klara innan du påbörjar själva E-tjänsten.

Börja därför med att läsa dokumentet Checklista och anvisning för tillfälligt serveringstillstånd för allmänheten  eller Checklista och anvisning för tillfälligt serveringstillstånd för slutet sällskap beroende på vad ditt ärende gäller. Dessa dokument hittar du längst ner på denna sida. Där anges vilka blanketter du behöver samt hur de ska fyllas i.

Senast granskad 18 oktober 2019.