• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Klicka här för särskilda öppettider påskhelgen   

  Öppettider:
  Måndag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 16:30
  Onsdag kl. 09:00 - 16:30 
  Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Djur

Misstänker du att djur far illa? Eller har du hittat sjuka och/eller skadade djur på kommunens mark? 

Länsstyrelsen har djurskyddstillsyn

Sedan 2009 är det Länsstyrelsen som har djurskyddstillsyn. Det innebär att allt som är kopplat till djurskyddslagen handläggs av Länsstyrelsen. Alla klagomål på djurhållningen, både inom lantbruket och husdjur, ska därför lämnas till Länsstyrelsen i Dalarna respektive Västmanland. Även ansökningar om tillstånd ska lämnas där.

Länsstyrelsen Dalarna
Telefon: 010-225 00 00
E-post: dalarna@lansstyrelsen.se

Länsstyrelsen Västmanland 
Telefon: 010-224 90 00
E-post: vastmanland@lansstyrelsen.se

Skyddsjakt och skadat vilt

Alla vilda däggdjur och fåglar är fredade men på vissa arter är jakt tillåten under vissa perioder på året, sk jakttider.

Skyddsjakt tillåts på vissa villkor för en del fredade arter för att förhindra skador.

Det är fastighetsägarens ansvar att bedöma och genomföra åtgärder mot djur som kan orsaka skada på egendom eller sprida smitta. Det kan t ex gälla grävlingar eller skabbrävar. Bestämmelserna om skyddsjakt i Jaktlagen ska följas. Länk till jaktlagen finns nederst här på sidan.

Skadade, sjuka eller döda vilda djur

Upptäcks skadade eller sjuka vilda djur är de en fråga för jägare eller polis.

Bra information om vad du bör göra när du hittat ett skadat vilt djur, övergivna djurungar eller besvärande vilt får du på Naturvårdsverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Markägaren är alltid den som i första hand är ansvarig för döda djur i skog och mark. På Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om vad som är "statens vilt", dvs vilka vilda djur som när de påträffas döda tillfaller staten. De djuren ska du anmäla till polisen, tel 114 14.

 

Sjuka och/eller skadade vilda djur på kommunens mark

Kommunjägaren har ansvar för att ta hand om skadade vilda djur i detaljplanelagt område på kommunens mark. Det kan vara vilda djur som tar sig in på detaljplanelagt område och skadar sig eller som av någon anledning redan är skadade när de tar sig in på kommunens mark. 

Alla kommunjägare som är under arbete bär en kommunjägarväst och har en skylt på bilen som säger Kommunjägare. De arbetar ofta tidigt på morgonen så att så lite folk som möjligt ska vara ute.

Kommunjägaren hjälper inte till vid viltolyckor
Kommunjägaren tar inte hand om skadade djur i samband med trafikolycka, det är Nationella Viltolycksrådets ansvar. Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa. För mer information om viltolycka besök www.viltolycka.se

Hur får jag tag på en kommunjägare?
Om du vill komma i kontakt med Kommunjägare i Avesta kontaktas Servicecenter (se ovan). I Fagersta och Norberg kontaktas Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) på telefonnummer 0223-446 00.

Senast granskad 08 januari 2020.