Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30.
    Lunchstängt kl. 12.00–13.00.

Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
    Besökstider:
    Måndag kl. 09.00–16.30
    Tisdag kl. 11.00–16.30
    Onsdag–torsdag kl. 09.00–16.30
    Fredag kl. 09.00–15.00
    Lördag kl. 10.00–14.00

Ansökan och uppsägning

Du som är vårdnadshavare till barn från ett års ålder kan ansöka om plats på förskola eller pedagogisk omsorg i den omfattning det behövs, med hänsyn till arbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.
Du som är arbetssökande eller föräldraledig enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn, kan från och med att barnet fyllt ett år ansöka om plats på förskola eller pedagogisk omsorg under minst tre timmar per dag eller femton timmar i veckan.

Ansöka om plats

Avesta kommun garanterar dig plats i förskola eller pedagogisk omsorg förutsatt att ansökan om plats lämnas in senast fyra månader innan önskat datum för placering. Önskat datum för placering blir ert inskolningsdatum, det vill säga det datum barnet senast ska börja sin inskolning på förskolan eller pedagogisk omsorg. Tänk på att räkna in tid, cirka fem till tio arbetsdagar, för inskolning av barnet i önskat datum för placering innan arbete/studier börjar.

Exempel: Önskas plats från 15 mars ska ansökan lämnas in senast 15 november.

I ansökan anger du vilken förskola eller pedagogisk omsorg du önskar. Vi kommer i möjligaste mån försöka tillgodose ditt önskemål om placering men kan inte garantera en plats på något alternativ ni valt. Om det inte finns plats för alla sökande till ett önskat alternativ, görs fördelningen utifrån vår prioriteringsordning.

Alla barn garanteras en plats inom fyra månader, det vill säga om kraven är uppfyllda. Du som ansökt om en plats erbjudes alltid ett alternativ av kommunen, även om det inte är angett som önskemål.

Ansökan om plats görs i e-tjänsten IST Förskola. För att använda e-tjänsten krävs att du har e-legitimation.

Byta förskola

Vid önskemål om byte av förskola eller pedagogisk omsorg till ett annat upptagningsområde kan du ansöka om ny plats, men det kräver att du gör ett aktivt val och lämnar in en ny ansökan.  Om en ny placering erbjuds och barnet redan har en plats på förskola eller annan pedagogisk verksamhet behöver vårdnadshavare inte säga upp den befintliga placeringen.

Senast granskad 03 maj 2017.