• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Ansökan och uppsägning

Du som är vårdnadshavare till barn från ett års ålder kan ansöka om plats på förskola eller pedagogisk omsorg i den omfattning det behövs, med hänsyn till arbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.
Du som är arbetssökande eller föräldraledig enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn, kan från och med att barnet fyllt ett år ansöka om plats på förskola eller pedagogisk omsorg under minst tre timmar per dag eller femton timmar i veckan.

Ansöka om plats

Avesta kommun garanterar dig plats i förskola eller pedagogisk omsorg förutsatt att ansökan om plats lämnas in senast fyra månader innan önskat datum för placering. Önskat datum för placering blir ert inskolningsdatum, det vill säga det datum barnet senast ska börja sin inskolning på förskolan eller pedagogisk omsorg. Tänk på att räkna in tid, cirka fem till tio arbetsdagar, för inskolning av barnet i önskat datum för placering innan arbete/studier börjar.

Exempel: Önskas plats från 15 mars ska ansökan lämnas in senast 15 november. 

I ansökan anger du vilken förskola eller pedagogisk omsorg du önskar. Vi kommer i möjligaste mån försöka tillgodose ditt önskemål om placering men kan inte garantera en plats på något alternativ ni valt. Om det inte finns plats för alla sökande till ett önskat alternativ, görs fördelningen utifrån vår prioriteringsordning.

Alla barn garanteras en plats inom fyra månader, det vill säga om kraven är uppfyllda. Du som ansökt om en plats erbjudes alltid ett alternativ av kommunen, även om det inte är angett som önskemål.

Ansökan om plats görs i e-tjänsten IST Förskola. För att använda e-tjänsten krävs att du har e-legitimation.

Behöver du hjälp i e-tjänsten? Kontakta Avesta Servicecenter via telefon, mail eller besök så hjälper samhällsvägledarna dig. 

Byta förskola

Vid önskemål om byte av förskola eller pedagogisk omsorg till ett annat upptagningsområde kan du ansöka om ny plats, men det kräver att du gör ett aktivt val och lämnar in en ny ansökan.  Om en ny placering erbjuds och barnet redan har en plats på förskola eller annan pedagogisk verksamhet behöver vårdnadshavare inte säga upp den befintliga placeringen.

Senast granskad 26 augusti 2021.