• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Brunnbäcksstenen

Brunnbäcksstenen, 2017-07-21

Under 2017 har platsen och stenen renoverats. Stenen har tvättas och texterna på stenen har förgyllts. Flaggstängerna har tvättats och fått nya linor och i toppen av flaggstängerna vajar den stolta Dalaflaggan. Kättingen runt området har skrapats, målats och grusgången har förbättrats. Arbete pågår med att ta fram textunderlag till en helt ny informationstavla som kommer att ersätta den gamla tavlan vid monumentet.

Snart, år 2021, infaller 500-års jubiléet av slaget vid Brunnbäck. Det kan anses troligt att drabbningen skedde den 6 april år 1521enligt dåtidens kalender. Huvudslaget stod på Sonnbo hed, där riksväg 70 nu går förbi Torp. Avesta kommun kommer inom kort att börja planeringen av hur kommunen skall uppmärksamma 500-årsminnet.

Gustav Eriksson var inte själv med i slaget, då han var i Gästrikland för att få Gästrikarna med i upproret. Gustav hade utsett Peder Svensson och Olof Bonde som härförare. Dessa två var även med dagens mått väldigt listiga och de hade tagit över färjan och alla båtar till den norra stranden vid Brunnbäcks färja. De tände eldar, sköt armborstpilar över älven och förde oväsen.

Peder Svensson tog merparten av upprorsmännen med sig dolt över Folkärna till Utsund, där de utom synhåll från  den Danska kungens här korsade älven. De hade skurit sig granris och smågranar som kamouflage och förflyttade sig med dessa som skydd mot den danska lägret. Plötsligt så gick det till ursinnigt anfall och samtidigt gick Olof Bonde över älven vid färjan med återstoden av upprorstyrkan.

Resultatet blev en total överraskning från två håll och den danska hären med legosoldater nedgjordes fullständigt. Ytterst få överlevde. De jagade de sista ända till Hemmingsbo gård i Salbohed.

Brunnbäcksstenen invigdes ursprungligen 6 juni 1896 med en publik på drygt 3500 personer. Idén till ett monument kom från folket och en insamling startade under samordning av järnverkets brukskassör. Stenen hämtades från byn Grytnäs i Siljansnäs, där sk. flyttblock bearbetades för olika syften. Minnesstenen och de 24 mindre stenarna fraktades vintern 1895/96 över Siljans is till Rättvik, där de lastades på järnväg och fördes sedan via Falun och Storvik till Krylbo. Transporten skedde utan kostnad. Från Krylbo till Brunnbäck drogs stenen av folket och restes där den står.

Den 5 juni år 1921firades 400-års jubiléet av slaget. 15000 personer samlades vid stenen. Prins Eugen deltog. Erik Axel Karlfeldt höll tal.

Slagets betydelse ska inte underskattas. Att hären med i huvudsak Dalkarlar besegrade Kung Kristians yrkessoldater möjliggjorde att Gustav Eriksson kunde samla en ännu större här vid Romfartuna kyrka och därefter belägra Västerås 29 april 1521.

Den blivande Kung Gustav I Vasa fick här ett psykologiskt övertag, som han behöll tills den danske kungens soldater var besegrade och lämnade Sverige så att Gustav Eriksson Vasa kunde väljas till riksföreståndare och sedan till kung. Det moderna Sverige grundlades genom dessa händelser och en oerhört viktig del i denna kedja av händelser och drabbningar var den totala segern vid Brunnbäcks färja och på Sonnbo hed.

Senast granskad 17 augusti 2020.