• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Vi satsar på förskollärarstudenter

Funderar du på att studera till förskollärare? Genom ett samarbete med Högskolan i Dalarna finns det möjlighet att göra din praktik i Avesta. På det sättet får chansen att ta del av verksamheten på nära håll under hela studietiden. Sök också studentanställning hos oss medan du pluggar. Blir du en av de utvalda så får du både ett tillskott i kassan och ett försprång inom ditt yrkesområde.

Studera till förskollärare

Förskollärare är ett framtidsyrke. Vi ser att antalet barn ökar inom förskolan, samtidigt som vi står inför en generationsväxling. Som förskollärare kan du göra skillnad för barns möjligheter till fortsatta studier och arbete. Du är med och formar morgondagens samhälle. Genom lek och samspel vägleder du barnen i deras utveckling. Visste du förresten att Avesta kommuns förskolor kännetecknas av hög trivsel och god kvalitet. Vi är en av tjugofyra kommuner (utav landets 290 kommuner) som är utvalda av SKL som en referens- och nätverkskommun gällande förskoleverksamheten i Sverige.

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet är en bred och omväxlande utbildning. Du lär dig bland annat hur lek, bild och språk kan användas i förskolans verksamhet och undervisning, men också om ledarskap i förskolan, kommunikation och föräldrasamverkan. Läs mer om förskollärarprogrammet på Högskolan Dalarnas hemsida genom att klicka här.

Utbildningen är förlagd på Campus Falun, ca 50 min från Avesta. Det finns också möjlighet att läsa delar av utbildningen på distans. För att möjliggöra utbytet och lärandet mellan studenter, utan att studenterna för den sakens skull ska behöva resa varje dag, finns möjlighet att studera vissa dagar på Campus Avesta som är ett studierum vid Avesta bibliotek. Läs mer om Campus Avesta här.

Gör praktiken i Avesta kommun

I förskollärarprogrammet ingår också verksamhetsförlagd utbildning (VFU), för att få en starkare praktisk koppling mot de ämnen man studerar. Avesta kommun har i dagsläget en partnerförskola, vilken ligger i Skogsbo. 

Läs mer om våra Partnerförskolor.

Så söker du till högskolan

Sök på www.antagning.se. Ansökningsperioderna är 15 mars-15april för studiestart på hösten och 15 september - 15 oktober för studiestart på våren.

Studentanställning

Det finns ibland möjlighet att söka studentanställning hos oss. Jobbet annonseras i regel i samband med ansökningsperioden till högskolan på www.avesta.se/jobb då möjligheten finns, där det också framgår vilka kvalifikationer vi söker. Du får förutom ett tillskott i kassan chans till goda erfarenheter inom ditt framtida yrke. Du får också möjlighet att lära känna kommunen och vår verksamhet. 

Som studentanställd har du en visstidsanställning under terminerna. Du får ett schema anpassat efter dina studier på 10-20%, med möjlighet till mer tid om du vill. Du är knuten till ett av våra förskolområden. Du får en introduktion i Vägledande samspel genom att delta i en vägledningsgrupp ett antal träffar, utbildning i hjärt- lungräddning och praktisk trädning i tecken som stöd. Du får ta del av de föreläsningar och utbildningar som vi arrangerar, till exempel Lärstämman. Vi månar om våra anställdas hälsa och därför får du också tillgång till friskvård.

Vi är övertygade om att detta ger dig ett försprång på arbetsmarknaden när du är klar med dina studier, men vi hoppas ju så klart att du väljer att stanna hos oss!

Senast granskad 20 augusti 2021.