• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30* 
  OBS! Fredag 30 april, Valborgsmässoafton, stänger telefonin klockan 15.00.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Bygglov och andra tillstånd

När du ska bygga nytt, bygga om, bygga till eller riva behöver du ofta tillstånd från kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

Miljö- och byggnadsnämnden är den myndighet och första instans som fattar beslut i bygglovs- och anmälningsärenden. I flertalet ärenden har miljö- och byggnadsnämnden delegerat beslutanderätten till tjänstemän på plan- och byggenheten.

Tillstånd att bygga, riva eller göra vissa markarbeten lämnas av miljö- och byggnadsnämnden i form av bygg-, rivnings- eller marklov. Vissa åtgärder kräver inte bygglov, men att en anmälan lämnas. Vid en nyetablering på landsbygden kan det vara lämpligt att först söka ett förhandsbesked.

Miljö– och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet för hissar, vissa motordrivna anordningar, ovårdade tomter, siktskymmande vegetation, olovligt byggande samt för den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK).

Här hittar du vår e-tjänst samt blanketter för att söka bygglov m.m.

Se en schematisk bild av bygglovsprocessen här

Plan- och byggenhetens taxa

Kontaktuppgifter 
Du hittar kontaktuppgifter i kontakfliken högst upp i högra hörnet på denna sida. Vanligtvis hänvisar vi till kommunens servicecenter som hjälper dig att komma i kontakt med rätt tjänsteperson eller avdelning.  Använd gärna kontaktformuläret, eller ring för personlig service. Byggenheten hos Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning har telefontid kl. 10-12.

Senast granskad 06 maj 2021.