Mat på äldreboenden
För att de äldre som har liten aptit ska orka få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen är det viktigt att måltiderna sprids över dygnet.
Inom äldreomsorgen bör den äldre enligt Livsmedelsverkets och Socialstyrerelsens nya riktlinjer erbjudas åtta måltider varje dag, totalt 1900-2000 kcal.
För vårdpersonal på ett äldreboende är det viktigt att tänka på att frukost- och mellanmål utgör cirka 50 procent av dagens energi- och näringsintag. Hoppar man över ett eller flera mellanmål ökar risken för undernäring då den äldre kan ha svårt att ta till sig en stor lunch- eller middagsportion. Att erbjuda dessert efter maten är ett bra sätt att öka intaget av energi. För att dagens måltider ska ge tillräckligt med energi och näringsämnen är det viktigt att inte bara de lagade måltiderna, utan även frukost och mellanmål har lämplig näringssammansättning. Att sprida ut måltiderna över dygnet innebär bland annat att se till att nattfastan, alltså perioden mellan dagens sista måltid och följande dags frukost, inte blir för lång. En tumregel är att nattfastan inte ska överskrida elva timmar.