• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Måltider för äldre

Måltiden är en höjdpunkt och har stor betydelse för hälsan. Målet för äldreomsorgens kök är att servera dig som äldre en god och näringsriktig måltid. 

Mat är  en förutsättning för livskvalitet och välbefinnande vare sig du är frisk eller sjuk. Den ska vara sammansatt så att den tillgodoser energi- och näringsbehov och minskar risken för kostrelaterade sjukdomar. 

Dagligen lagar våra kök två olika huvudrätter till lunch för att du som äldre ska ha möjlighet att välja det som passar dig bäst. 

Åldrandet gör att risken för sjukdom och undernäring ökar. Äldre människor har ett högre behov av vissa näringsämnen än den yngre friska befolkningen. Ämnesomsättningen och därmed behovet av energi sjunker ofta något, men behovet av näringsämnen är oförändrat eller ökat. Många äldre har dessutom någon form av sjukdomstillstånd som ökar energi- och näringsbehovet. Aptiten minskar också ofta med åldern.
Det är därför nödvändigt att kosten för äldre har hög näringstäthet; dvs. hög koncentration av näringsämnen per energienhet.

Det är därför av extra stor vikt att de måltider som serveras i äldreomsorgen håller hög kvalitet och säkerhet och anpassas efter de äldres egna behov, vanor och önskemål.

Senast granskad 27 juli 2021.