• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Måltider för äldre

Våra mål inom äldreomsorgens kök är att servera dig som äldre en god och näringsriktig måltid. Måltiden är en höjdpunkt och har stor betydelse för hälsan. Maten ska vara sammansatt så att den tillgodoser energi- och näringsbehov och minskar risken för kostrelaterade sjukdomar. Maten är också en förutsättning för livskvalitet och välbefinnande vare sig du är frisk eller sjuk.

Dagligen lagar våra kök två olika huvudrätter till lunch för att du som äldre ska ha möjlighet att välja det som passar dig bäst. Klicka här för veckans lunchmatsedel.

Åldrandet gör att risken för sjukdom och undernäring ökar. Äldre människor har ett högre behov av vissa näringsämnen än den yngre friska befolkningen. Ämnesomsättningen och därmed behovet av energi sjunker ofta något, men behovet av näringsämnen är oförändrat eller ökat. Många äldre har dessutom någon form av sjukdomstillstånd som ökar energi- och näringsbehovet. Aptiten minskar också ofta med åldern.
Det är därför nödvändigt att kosten för äldre har hög näringstäthet; dvs. hög koncentration av näringsämnen per energienhet.

Det är därför av extra stor vikt att de måltider som serveras i äldreomsorgen håller hög kvalitet och säkerhet och anpassas efter de äldres egna behov, vanor och önskemål.

Senast granskad 27 juli 2020.