• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Företagarfrukost hos Boliden

Publicerad: 2018-05-02, kl 22.56

April månads företagsfrukost arrangerades i – Garpenberg. Avestaföretagare tillsammans med Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande, samt Johan Domeij från Länsstyrelsen Dalarna reste tidigt på morgonen 27 april i gemensam buss till företaget Boliden Mineral AB i Garpenberg.

Avestas företagare tog bussen till Boliden.
Avestas företagare tog bussen till Boliden.

Det var Boliden Mineral AB som tillsammans med Avesta kommun, Hedemora kommun och Säter kommun arrangerade företagarfrukosten. Boliden hade en eventvecka med olika inslag och bland annat öppet hus för allmänheten en av dagarna. Drygt hundra personer hade anmält sig till frukostträffen. 

Boliden ligger i Hedemora kommun men är viktigt för Avesta, då många Avestabor jobbar där.

Lars Isacsson berättade i bussen till frukosten, om Avestas besök av infrastrukturminister Tomas Eneroths möte på Ernst Express där han talade om infrastrukturens- och hållbarhetens betydelse i Sverige, så att svenskt åkeri kan vara och förbli konkurrenskraftigt med exempelvis 74 tons lastbilar som både jobb och klimat får fördelar av. Ernst Express är ledande inom fossilfri körning, och de kör bland annat åt Boliden mellan Garpenberg och Gävle hamn.

Lars Isacsson berättade också om Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, senaste besök i Avesta och med representanter för stålindustrin. Han fick även uppdatering om läget kring Googles markköp. 

Johan Domeij som jobbar på länsstyrelsen, berättade kort om företagsstöd och att han gärna besöker de företag som är intresserade av olika sorters stöd och förklarar mer ingående.  

I Garpenberg fick frukostdeltagarna ta del av de tre tydliga mål som Boliden Mineral AB arbetar för. 0 i form av sjuk eller olycksfall. 3 för produktionsnivån 3 miljoner ton och 100 för den procentandel delaktiga företaget vill ha. Det här klargjorde Jenny Gotthardsson, områdeschef för Garpenbergs gruva som är en av världens äldsta gruva som fortfarande är i drift. Zink är huvudmetallen, men bolaget bryter också koppar, bly och silver. De senaste fyra åren ar produktionen ökat markant.

- Vi kan alltid sälja, men vi kan inte påverka priset. Just nu är det rätt bra priser, sa Jenny Gotthardsson, som också berättade om en helt ny fyndighet som är rikare och större än man tidigare trott och med en mineralreserv på 26 år.

Garpenberg är emellertid inget företag som så många haft möjlighet att besöka

- Men ni företagare är viktiga för oss i att skapa attraktivitet för området. Både vad gäller tjänster, varor och arbetskraft, förklarade Jenny Gotthardsson och berättade om sitt företags behov av kompetens som exempelvis bergarbetare, ingenjörer och processare.

Det här är befattningar som Boliden tycker är svåra att hitta. För att inte tala om gruvplanerare som man tvingats rekrytera från utlandet. I arbetet med att rekrytera människor och göra regionen attraktivare, och att själv bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare, blev frukosten ett led i att knyta nya kontakter med såväl kommuner som företag.