• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Ny gata ska utveckla centrum

Publicerad: 2018-08-29, kl 17.44

Men lite färg och blomsterkrukor men framför allt mindre bodar kan Avesta komma att få en helt ny centrumgata. En gata med tillåten, långsam biltrafik som kan växa och utvecklas i takt med Avesta. Arbetsnamnet är Företagargatan och den ligger direkt norr om fastigheterna längs Kungsgatan, med bland annat Gula villan som en av byggnaderna utmed gatan.

Här visar projektledare Peter Englund och stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle var Avesta centrums nya gata ska gå.
Här visar projektledare Peter Englund och stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle var Avesta centrums nya gata ska gå.

Det här är Ax:on Johnsons Stiftelsens första delförslag i den visionära stadsplanen. En plan som de dessutom betalar.Bakom förslaget står stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle och huvudprojektledare Peter Elmlund, som använt forskning men också Avestabornas synpunkter och val av smultronställen som utgångspunkt för sitt förslag.

- Syftet är att skapa mer handel, mer bostäder och fler arbetsplatser. Vi vill ha en levande stad med puls, sa Alexander Ståhle när förslaget presenterades för företagare, handel och fastighetsägare.

Genom att skapa en helt ny gata parallellt med Kungsgatan, hoppas han kunna skapa en storgata med ett ständigt flöde. I ett första skede ska gatan kantas med mindre bodar eller exempelvis Attefallshus, för mindre företag. Ett komplement till Kungsgatan som får förbli gågata medan Företagargatan blir öppen för långsam biltrafik. Tanken med den nya Företagargatan är att med enkla metoder och låga kostnader skapa något nytt. Att Avesta redan skapat marknadsplatser i området, såg han som ett första steg.

- Längs gatan, i de små bodarna, ser vi nya verksamheter. Nischade verksamheter, säger Peter Englund som gärna pratar om nya rum och mötesplatser i staden och något som flera städer i Sverige och världen jobbar med just nu.

Idag består det aktuella stråket av den så kallade Gula villan och större byggnader som Coop och ICA Kvantum. Med små byggnader, typ bodar, kan enkla lokaler skapas för nya företag. Dessa bodar ska i en framtid kunna utvecklas till regelrätta bostadshus i flera våningar med företag på bottenplanet.

Flera av de närvarande företagarna och fastighetsägarna tyckte förslaget var intressant och välkomnade aktiviteter för en förnyelse av centrum.

- Det här kan gå fort att realisera. Det kräver bland annat att vi kanske måste ändra i detaljplaner, men det kan vara snabbt gjort, sa kommunalrådet Lars Isacsson.

Även kommundirektör Anders Friberg var nöjd efter mötet med presentationen av Avestas visionära stadsplan.

-  Den positiva responsen från näringslivet känns extra bra. Det är viktigt att vi känner att det lokala näringslivet och handel är med på de här idéerna. Vi gör ju det här för att öka handeln och attraktiviteten i Avesta

Här kan du läsa mer om Avestas nya centrumgata.

 • Så ser området kring Gula villan ut idag...

 • ...och så kan den se ut i en framtid.