• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Domarhagsskolans nya, aktiva skolgård invigd

Publicerad: 2020-08-28, kl 17.26

Ett efterlängtat och rejält lyft!
Så beskrivs Domarhagsskolans nybyggda skolgård. Temat för gården är aktivitet, med syfte att få unga att röra på sig mer. Skolgården har byggts om under sommaren och invigningen hölls fredag 28 augusti.

Ungdomar klipper band för invigning av skolgård
Jonas Larsson fick klippa bandet medan Moa Eriksson, Tova LIndberg och Moa Bredenfeldt - som alla varit med i arebtet med att utforma skolgården - tittade på.

I arbetet med utformningen av den nya, aktiva skolgården har Domarhagens högstadieelever deltagit. Några som varit med från början och som också fick vara med vid bandklippningen var Moa Eriksson, Tova Lindberg, Jonas Larsson - som fick klippa - och Moa Bredenfeldt.

Arbetet med den nya skolgården startade klassvis. Där tog eleverna fram idéer som sedan presenterades för elevrådets representanter. Därefter fortsatte arbetet, utifrån idéerna och förslagen, att tillsammans med en projektledare skissa fram ett underlag till vad skolgården skulle innehålla och se ut. Företaget Avesta Park och Trädgård har sedan byggt parken utifrån förslaget.  

Mycket av vad ungdomarna gav förslag på blev också verklighet.  Exempelvis platser att hänga på och laddningsstationer för mobiler. Men eftersom det här skulle bli en Aktiv Skolgård har också önskemålet om att kunna spela fotboll  kunnat tillgodoses genom en allaktivitetsplan där för övrigt skolchef Jerker Olofsson testade basketkorgarna på invigningsdagen.

- Det här blev bra. Aktiv skolgård är en bra idé. Det är bra med aktiva elever, sa eleven Moa Eriksson trots att hon fått vänta på det färdiga resultatet.

Förutom allaktivitetsbanan finns nu möjlighet till att också spela pingis, nyttja gymredskap, umgås i annorlunda sittplatser, lyssna på musik med högtalare och samtidigt kunna titta på Robert "Super-G" Forsbergs väggmålning  som pryder Sporthallens långsida.

Bland talarna återfanns Gamla Byns ordförande Kurt Kvarnström och Avesta Park och Trädgårds Anders Nyholm som bägge var nöjda över resultatet.

- Det är så himla kul att se hur bra det blev. Det här var ett riktigt roligt jobb, sa Anders.

Finansieringen av Domarhagens Aktiv Skolgård kommer till hälften från statliga Boverket som beviljat projektet ett bidrag om 3 miljoner, mot att även kommunen och Gamla Byn bidragit med lika mycket pengar. Gamla Byn står därmed för 2 miljoner kronor av investeringen och bildningsstyrelsen för en miljon.

Kravet för att få medlen från Boverket har varit att satsningen inte bara ska gynna skoleleverna utan även att skolgårdens aktiviteter ska kunna nyttjas av allmänheten utanför skoltid. Syftet med projektet är givetvis att stimulera till mer fysisk aktivitet och utevistelse.

- Det saknas fortfarande lite planteringar och inkopplat ljus i belysningsstolpar men det kommer under hösten. Så här långt verkar ungdomarna och allmänheten gilla resultatet, säger intendent Jan Vennberg.

 • Robert ”Super-G” Forsberg har gjort väggmålningen längs med Sporthallen.

 • Nya annorlunda sittplatser har monterats på skolgården enligt elevernas önskan.

 • Den aktiva skolgården inbjuder till att både gyma och att sitta och titta på andra.

 • Allaktivitesplanen inbjuder till olika spel och sporter. Jerker Olofsson, skolchef, testade ett kast mot basketkorgen när den nya skolgården invigdes.