Besök: Kungsgatan 32, Avesta.
    Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

Mikaela Eriksson - årets Kulturstipendiat

Publicerad: 2018-06-15, kl 14.09

Sång och musik har alltid varit prioriterat av Mikaela Eriksson. Det är därmed ingen tillfällighet att hon också fullföljt sitt stora intresse och gjort det till sitt yrke. Från femårig aktör i folklustspel på By hembygdsgård är hon i dag sångerska och körledare. Det är grunden till att hon i år får Avesta kommuns kulturstipendium.

Mikaela Eriksson dirigerar flera körer

Sin musikaliska utbildning startade Mikaela vid Avesta Musikskola (fiol och piano). Hon fortsatte med gymnasiestudier Lilla Akademins musikgymnasium i Stockholm, med fokus på klassisk sång. Under de tre åren utvecklades Mikaela som sångerska, hon engagerade sig allt mer för körsång- och musik. Efter gymnasiet fortsatte Mikaela studera tre år vid Sjöviks folkhögskola med inriktning på just kördirigering. De senare åren har hon studerat musikteori och kördirigering på avancerad nivå vid Uppsala Universitet, körpedagogutbildning vid Örebro Musikhögskola samt körmetodik i två steg, vid KMH - Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Sina färdigheter har hon med framgång använt sig av i sina körledaruppdrag. Hon grundade Avesta kommuns friskvårdskör, har ansvarat för By Folkärna pastorats Andreaskören, varit vikarierande kormästare i Dalasinfoniettans kör och under fyra år varit ledare för damkören Anima i Heby. Hon har också under åren vikarierat för andra körer, däribland Avesta Kulturskolas flickkör. Mikaela är idag ansvarig för Avesta Kulturskolas vuxenkör Ad Libitum. Hon är också vikarierande dirigent för Falu Kammarkör, en av länets mest meriterade körer.

Utöver detta ägnar hon sig åt bland annat komposition, och när nämnda Falu kammarkör deltog i en stor, internationell körtävling i Cork (2017) var Mikaelas verk - en tonsättning av Erik Axel Karlfeldt - ett av de tre tävlingsbidragen som framfördes.

Sitt engagemang för körmusik visar Mikaela också genom att sedan 2016 vara medlem av UNGIKÖRS riksstyrelse. Sedan 2018 leder hon riksförbundets arbete i egenskap av ordförande.

Avesta kommuns kulturstipendium delas ut den 20 juli på Karlfeldtsgården.