• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Nils Erik Nilsson Årets Fridolin

Publicerad: 2018-07-20, kl 20.59

Erik Axel Karlfeldts Fridolin var en levnadsglad ungkarl och visdiktare, en studerad Karl av bondestam. I mångt och mycket stämmer det också in på Årets Fridolin; Nils Erik Nilsson. Professor i skogstaxering men också diktare och – bokbindare.

På årets Karlfeldtsdag fick han sin utmärkelse.

Nils-Erik Nilsson erhöll på Karlfeldtsdagen utmärkelsen Årets Fridolin.
Nils-Erik Nilsson erhöll tavla och blommor av Laila Borger, på Karlfeldtsdagen utmärkelsen Årets Fridolin.

- När jag fick beskedet var det en total överraskning som småningom övergick till glädje. Jag har aldrig tänkt tanken att denna ära skulle vederfaras mig. Jag har alltid förknippat årets Fridolin med mera uttalade kulturprofiler, men insåg efter en stund att jag var vald som representant för det ideella föreningslivet

Och föreningsmänniska och engagerad har Nils Erik varit. Framför allt i IOGT-NTO Bergshyttan. Och det faktum att föreningen under många, många år ansvarat för ett sommarprogram på Karlfeldtsgården, är ett bevis på Nils Eriks engagemang.

- Fast i år hade jag tänkt att jag skulle hålla mig därifrån, skrattade han och fortsatte:

- Jag skulle önska att fler ideella föreningar kunde bidra med program på kulturgården. Det är ett sådant fint utflyktsmål. Det skulle gärna bjudas på program varje dag där med sång och musik under sommaren.

Vem är då Nils Erik Nilsson? Han föddes i Norrköping, utbildade sig till jägmästare och har sedan erhållit titlar som professor i skogstaxering och hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Sedan 30 år tillbaka bor han i Bäsinge. Men mycket av hans verksamma liv har skett utomlands.

- Som ung professor i skogstaxering vid Skogshögskolan år 1964 kom jag tidigt i kontakt med europeiskt och internationellt skogsbruk. Jag var under många år konsult åt FAO, främst i Indien. Jag har varit anlitad av SIDA, Världsbanken och Asiatiska banken, och bidragit till tillkomsten av ITTO (International Tropical Timber Organisation) med säte i Yokohama. Mitt sista internationella bidrag var som svensk delegat till Rio-konferensen 1992, där jag förhandlade skog och delar av Agenda 21 för Sverige.

Vad ska du göra nu?

- Uppdatera min skogsbruksplan. 

Nils Erik Nilsson får utmärkelsen Årets Fridolin enligt följande motivering:

”I Folkarebygden är Nils-Erik Nilsson främst känd som folkbildare och kulturpersonlighet. Lågmält och med de största av kunskaper gör han som Karlfeldts Fridolin; ”talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin.” När deltagare i exkursioner frågar om trädarter, svarar ciceronen Nils-Erik alltid först med det vetenskapliga namnet, därefter med det svenska och en pedagogisk utläggning om det aktuella trädets unika karaktärsdrag.”

Läs mer om Nils-Erik på facebooksidan Vi är Avesta.