• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta är en av Sveriges djurvänliga kommuner

Publicerad: 2020-05-27, kl 14.35

Avesta kommun hamnar på plats 27 av 290 kommuner i Djurens rätts rankning Djurvänlig kommun. Rankningen bygger bland annat på vilka krav kommuner ställer på djurskydd vid upphandling och om man serverar vegetariska måltidsalternativ i skolan.

Sovande räv

Rankningen Djurvänlig kommun bygger på kommunernas egna uppgifter till Djurens rätt om satsningar på vegetarisk mat och djurskyddskrav vid upphandling.

Avesta kommuns kostenhet har arbetat för att få in högt ställda djurskyddskrav vid upphandling så att de kan köpa svenska köttprodukter.

”Sveriges lantbrukare har en god djurhållning och de använder minst antibiotika i hela EU vilket vi bör värna om. Vi har dessutom utökat andelen växtbaserad mat inom både förskolan och skolan. En måltid bestående av grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra för både hälsan och miljön,” säger kostchef Eva Södergård.

Andra djurvänliga beslut som Avesta kommun fattat är till exempel att bara använda färgglatt tyg i påsk-dekorationerna i stället för fjädrar och att begränsa allmänhetens fyrverkerianvändning till speciella högtider.

I undersökningen Sveriges djurvänligaste kommun har alla kommuner fått svara på ett trettiotal frågor om upphandling och servering av mat i kommunerna och en handfull frågor om övriga beslut och rutiner som påverkar djur. Svaren poängsätts sedan och kommunerna rangordnas på listan över djurvänliga kommuner.

I år utsågs Malmö till Sveriges djurvänligaste kommun. Avesta hamnade på plats 27 av landets 290 kommuner.

Undersökningen genomfördes under perioden december 2019 till april 2020.

Läs mer om rankningen på djurensratt.se.