• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Gamla Byn bygger nytt på badhustomt

Publicerad: 2018-05-15, kl 13.51

Nu startar nästa stora bostadsbyggande i Avesta. Det är Gamla Byn AB som i dagarna bjuder in byggare till att på uppdrag bygga cirka 70 nya lägenheter på gamla Badhustomten mitt i centrum.

Det nya bostadsbygget väntas bli fyra och fem våningar högt med cirka 70 lägenheter totalt.
Så här kan det nya bostadshuuset på gamla badhustomten att se ut.

Bygget är hittills bara skissat till första våningen. Det är den del av bygget som ska hyras av kommunens omsorgsförvaltning och för deras verksamhet. Övriga plan ska bli bostäder som bolaget hoppas få hjälp att utforma av intresserade byggföretag.

- Vi ger dem utrymme för kreativitet. Genom att de känner till sin egen kapacitet hoppar vi kunna minska kostnaderna för bygget genom att husen byggs i den takt och det flöde som passar dem, säger VD Jan Näslund.

De cirka 70 lägenheterna ska fördelas på två byggnader som utformas som ett L. Den ena bygganden längs med Markusgatan väntas bli fem våningar högt. Den andra fyra.

Cirka 30 av lägenheterna ska utgöra så kallat trygghetsboende och är avsedda för hyresgäster omkring 70 år eller äldre. Enboendeform som Omsorgsförvaltningen har kö till i dag. I begreppet trygghetsboende ingår att bostäderna är tillgängliga och att det finns hiss. Men också att det finns gemensamma lokaler för aktiviteter för de boende.

- Här ska hyresgästerna kunna bo länge, och med eventuellt stöd av hemtjänst, säger Jan Näslund.

Övriga 40-talet lägenheter kommer att hyras ut till Gamla Byns köande hyresgäster. Primärt handlar det i bägge boendeformerna om 2-or och 3-or.

I början av juni hoppas Gamla Byn AB ha fått ett antal intresseanmälningar från företag som är beredda att ta sig an uppdraget att bygga husen. Utifrån de krav som bolaget ställer kommer sedan ett förfrågningsunderlag att skickas ut till de intressenter som kvalificerat sig. Sista anbudsdagen för dem är sedan sista september.

- I mitten av oktober ska slutprojekteringen vara klar och då ska vi också ha valt det byggföretag som får uppdraget att bygga på Badhustomten. Byggstart med spadtag kommer sedan att ske nästa vår. Inflyttningsklart väntas husen stå i slutet av år 2020, säger projektchef Anders Löfberg.

Det här är tredje etappen av byggen som Gamla Byn AB planerat. Idrottshallen i anslutning till Markusskolan har kommit så långt att takstolarna rests. Första spadtaget för bygget i Balders Hage som ska bli en förskola i bottenvåningen och särskilt boende på de övre våningarna, startade på allvar för en vecka sedan.