• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Spadtag för Balders Hage

Publicerad: 2018-04-26, kl 13.26

Nu har första spadtaget tagits för det kombinerade äldreboendet och förskolan Balders Hage. Bland dem som symboliskt kastade upp grusmassorna med den sjuskaftade spaden fanns förskolebarnen Tilde, Signe och Oliver.

- Oj vad tungt, tyckte Oliver.

Första spadtaget för det kombinerade äldreboendet och förskolan Balders Hage.
Första spadtaget för det kombinerade äldreboendet och förskolan Balders Hage.

Nybygget som ska stå klart om ett och ett halvt år, är ett av Dalarnas första gemensamhetsbygge där omsorgsplatser för äldre och förskola för de allra yngsta samsas. Totalt ska 36 platser för särskilda boenden beredas plats i husets andra och tredje våning. En av de fyra avdelningarna blir en demensavdelning. I bottenvåningen på huset ska 120 förskolebarn gå i förskola. Dit ska exempelvis Avestas "Nattis "(förskoleplats på nattetid) flytta.

Inom bygget återfinns två gårdar där en är äldreboendets.

- Det finns många fördelar med att samla äldre och yngre på det här viset, förklarade Jan Näslund, VD vid Gamla Byn AB. På det här viset kan vi också bygga ett enda kök till såväl det nya boendet och förskolan som till det äldreboendet Balders.

För omsorgen innebär de nya platserna att man bland annat kan flytta de tio boende som nu har plats på en avdelning på lasarettet till Balders Hage.

Men det finns fler nyheter med bygget. Det här är exempelvis också Avestas första så kallade partneringbygge.

- Det handlar om att jobba tillsammans på ett smart och kreativt sätt. Vi i Byggpartner AB har huvudansvaret. Men vi samverkar och kan dra nytta av allas kompetenser när de kommer in i bygget.  Det möjliggör också sena förändringar i processen, om nya önskemål dyker upp, säger Sverker Källgården, VD för Byggpartner AB.

I arbetet ingår också att i möjligaste mån nyttja lokala eller regionala underleverantörer och entreprenörer. Markarbetet har exempelvis utförts av Grytnäs Gräv.

-Det är ur både ett miljö- men också hållbart skäl, säger Sverker Källgården.

Balders Hage, som ligger några stenkast från Metropoolen, har avverkats och markberetts de senaste veckorna. De jättelika stenar som grävts upp ska återanvändas som stängsel i och kring Visentparken. Efter markberedning startar det grundläggande arbetet med bland annat ledningar innan plattan byggs. Huset i sig kommer att bli totalt 5 200 kvadratmeter stort över tre våningar och kosta 160 miljoner kronor att bygga.

- Redan i höst kommer vi att se skillnad, och till jul ska ett tätt hus med tak vara på plats.

Inflyttning väntas dock ske ett år senare, årsskiftet 2019-2020.

 

Spadtaget togs av fr v Tilde, Signe och Oliver (samt skymda förskolefröken Natalie och skolchef Björn Hansson), Mikael Westberg bildningsstyrelsens ordförande, Sverker Källgården VD Byggpartner AB, Sussie Berger ordförande omsorgsstyrelsen samt Laila Borger ordförande i Gamla Byn AB.