• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Tillfällig lag gällande smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Publicerad: 2020-07-02, kl 10.38

Den 1 juli trädde en ny tillfällig lag i kraft gällande smittskyddsåtgärder på serveringsställen. I lagen finns bestämmelser om smittskyddsåtgärder för att förebygga spridningen av det virus som orsakar covid-19. Lagen gäller till den 31 december 2020.

Nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten

Den 7 juli började även den nya föreskriften med allmänna råd (HSLF-FS 2020:37) att gälla. Ett förtydligande i föreskrifterna är att besökare bör hålla minst en meters avstånd till andra sällskap istället för en armlängds avstånd som tidigare var rekommendationen.

Vad omfattas av lagen

Den nya tillfälliga lagen omfattar serveringsställen där allmänheten erbjuds att äta mat och dryck på plats. Den som driver ett serveringsställe är ansvarig för att besökare ska kunna vistas på serveringsstället utan att trängsel uppstår med risk för smittspridning. Kommunens miljö- och byggnadsnämnd är tillsynsansvarig och har möjlighet att ställa krav på åtgärder och stänga ett serveringsställe om det skulle behövas.

Enligt lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen är den som driver ett serveringsställe ansvarig för att:

 1. serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra,
 2. verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras,
 3. det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras.

Första punkten gäller även vid entréer till sådana lokaler och områden, om den som driver serveringsstället äger eller på annan grund disponerar över entréområdet.

Omfattas inte av lagen

Den nya lagen omfattar inte platser där ingen servering på plats erbjuds och dit allmänheten inte har tillträde. Exempel är glasskiosker, food trucks, take away-ställen, personalrestauranger, skolmatsalar, badplatser, köpcentrum och andra inrättningar. Här gäller istället Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. Miljöenheten har inte tillsynsansvar över den föreskriften. 

Om du upplever trängsel på platser som dessa kan du ta kontakt med aktuell verksamhet. Du kan också välja att åka till en annan plats, där det inte är lika mycket folk.

Om du upplever trängsel på ett serveringsställe

Om du upplever att ett serveringsställe som erbjuder sittplatser och är öppen för allmänheten inte gör tillräckligt, kan du anmäla detta till aktuell kommun. För Avesta, Fagersta och Norbergs kommuner kan du kontakta miljöenheten via telefon 0226-64 54 54 eller e-post miljo-bygg@avesta.se. Ange vilket serveringsställe det gäller, datum och klockslag då bristerna observerades och en beskrivning av det upplevda problemet.

Du som driver ett serveringsställe

Du som driver ett serveringsställe är skyldig att följa lagen och dess föreskrifter. Det händer mycket på området. Du behöver hålla dig uppdaterad på aktuell information från Folkhälsomyndigheten, Länsstyrelsen och kommunen.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:9) upphävdes den 1 juli 2020 då den nya lagen trädde i kraft.

Mer information

Smittskydd på serveringsställen - fakta, råd och vägledning: