• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

De lagar 5 500 portioner mat om dagen

Publicerad: 2020-07-10, kl 15.55

När Avesta kommuns kök går för högtryck lagas det 5 500 portioner mat – per dag. Det handlar om luncher till skolor och förskolor, men också  lunch och middagar samt extra tilltugg till äldreomsorgens boende. Men även inom Kostenheten har corona-pandenmin satt sina spår.

Bild från nya köket i baldershage med stora, tippvänliga kärl.
För att laga mycket mat krävs stora och bekväma kärl. Det nya köket i baldershage har ett mycket modernt kök med kärl som dessutom är lätta att diska.

-  En effekt är att vi just nu bara kan erbjuda en rätt per måltid. Men det beror inte på att vi vill eller måste spara, utan på en högre arbetsbelastning och att det är lite osäkert ibland med leveranser. Så för att vara säker på att vi har de råvaror vi behöver till alla kök, så har vi just nu bara en maträtt per måltid.

Det säger Katarina Magnusson som är enhetschef för Måltider. Det är hon och hennes kollegor som gör matsedlarna och som ser till att alla måltider innehåller de näringsämnen som framför allt de äldre behöver.

-  Risken för undernäring för äldre är stor. Det kan vara svårt för dem att få i sig rätt mängd kalorier och proteiner. Därför har vi på ett par boenden infört ett förmiddagsmål med fokus på något sött, något salt och något fruktigt.

Det handlar om små munsbitar som i det internationella köket skulle kunna liknas vid tapas. En liten ostbit med en rädisa. En liten brödskiva med en köttbulle och lite rödbetssallad. En klyfta apelsin.

-   Det här är något som Socialstyrelsen och Livsmedelsverket har kommit fram till är viktigt för främst äldre. Och vi på Kostenheten är intresserade och vill göra rätt. Dessvärre har coronapandemin inneburit att vi inte kunnat genomföra det på alla boenden – än, säger Katarina.

Utöver detta förmiddagsmål serveras frukost med smörgås och gröt, lunch, eftermiddagsfika, middag och innan läggdags lite youghurt eller välling. Nattfastan för äldre ska helst inte vara längre än elva timmar. Det här betyder att det råder intensivt arbete i Avestas många kök hela dagarna. De karaktäristiska dofterna från kryddor men också ingredienser som exempelvis fläsk blir tydliga i köken. Och det handlar om stora mängder. Löksås för 250 personer kräver dessutom stora redskap.

-   Men vi lagar också i de små grytorna till alla med specialkost som exempelvis laktos- eller glutenintoleranta. Alla äldrekök jobbar utifrån samma näringsberäknade matsedel, berättar Katarina.

Totalt finns det i kommunen för närvarande två så kallade äldrekök. Från Baldershage levereras mat till alla äldreboenden i kommunen undantaget Skogsgläntan och Johannagården vars matportioner lagas just på Skogsgläntan. Det köket levererar också mat till Avesta lasarett. Sommartid går personal från skolköken in i äldreköken för att underlätta sommarscheman. På så vis sker också något av ett kunskapsutbyte. Just nu byggs skolkökets tak på Johan Olovskolan i Horndal om, varför personalen har tillfälligtvis fått flytta in i Baldershages kök. Där finns utrymme och maskinpark för att laga fler portioner.

Maten som lagas levereras till äldreboendena i varmhållna kantiner. Enda undantaget är maten som levereras till hemmaboende äldre. De får tillagade men kylda portionsformar som packats på Skogsgläntan. Den maten värms i hemmet.

Vid ett par gånger har representanter från pensionärsföreningarna i Avesta bjudits in för att provsmaka maten men också för att kunna ge synpunkter. Oavsett om maten levereras i portionsförpackningar eller på tallrik, är sättet som maten läggs upp på viktigt.

- Det måste se trevlig ut. Vi äter ju med ögonen också. Därför jobbar vi mycket färg. Och så jobbar vi med potatis. Konstant. Att värma potatis och få den god är svårt.

Att skapa intresse för mat och näringsriktig kost är viktigt. Ett sätt som Avestas kostenhet gjort är att nyttja sociala medier.

- Vi har ett eget instagram-konto där vi berättar om livet i köket. Det ger en bild av vad vi gör, och det tror vi faktiskt har underlättat när vi rekryterat personal. Vi tycker oss ha haft lättare att får exempelvis kockar. Det är roligt, säger Katarina Magnusson.

Kostenhetens instagramkonto hittar du här, där du får följa arbetet vid kommunens totalt 22 kök (där ingår även skolköken). 

 • Att äta handlar inte bara om att mat ska vara nyttig och god. Den ska se aptitlig och spännande ut också.

 • Att steka fläsk för 250 personer kräver stora stekbord.

 • Husmanskost är välkommet bland äldre. Men det kräver styrka att laga till löksås för 250 personer.

 • I ett intilliggande kök lagar Sofia ihop sås till dem som kräver specialkost, exempelvis laktos- eller glutenintoleranta.

 • Även hemmaboende kan få mat hemkörd, men då blir det i kalla portionsformar vars innehåll får värmas i hemmet.

 • För äldre är det viktigt att få i sig tillräckligt med näring under en dag. Därför införs nu ett extra mål på förmiddagar med små lättätna munsbitar med bland annat lite bröd, en köttbulle och rödbetssallad som dessutom mosats för dem som har svårt att tugga.