• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta hjälper Älvdalen med brandbekämpning

Publicerad: 2018-07-23, kl 16.29

Avesta hjälper till när en av Sveriges genom tiderna största bränder härjar, bland annat skogarna i Älvdalen. På plats i området finns såväl räddningstjänstpersonal som kriskommunikatörer från Avesta. Och fler är beredda att åka till Älvdalen och byta av varandra.

Avesta hjälper till med personal i det branddrabbade Älvdalen
Avesta hjälper till med personal i det branddrabbade Älvdalen

-  Det känns väldigt angeläget att stötta i sådana här tider. Vi hjälper till i Älvdalens som drabbats. Men det här är inte bara en lokal, regional utan en nationell angelägenhet, utifrån den situation vi faktiskt befinner oss i, säger Avestas kommundirektör Anders Friberg.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund stöttar med en hel styrka på upp till sju man, som jobbar hela tiden. Manskapet byts ut eftersom. De skjutsas av FRG – Frivilliga resursgruppen, mellan Älvdalen och Avesta. Räddningstjänsten bistår också med en brandbil och massor av material – inte minst då slang.

I skrivande stund är även två kriskommunikatörer på plats i Älvdalen för att hjälpa till med information både om läget men också i kontakter med räddningsstyrkorna som jobbar.

- Jag har varit i kontakt med personal och vänner uppe i Älvdalen, som har uttryckt sin tacksam för att vi hjälper till. Ja, för allt den hjälp de kan få, säger Anders Friberg som själv jobbat i många i i Älvdalen och känner till trakterna och markerna.

- Vi bidrar i den form vi kan och vad som efterfrågas, försäkrar han.

I Avesta följs också arbetet kontinuerligt. Ansvarig är tekniske chefen Mikael Jansson som deltar i samtliga samverkansmöten med räddningsledningen på plats i Älvdalen, och håller sig därmed uppdaterad.

-  Det handlar om dagliga möten tillsammans med övriga Dalakommuner, räddningstjänst, SOS, Trafikverket och Försvarets militärregion Mitt, berättar Mickael Jansson som också meddelar att man följer kontinuerligt SMHI och deras brandriksprognoser både vad gäller antändningsrisk.

I övrigt ställer Avesta kommuns tekniska avdelning också upp med chaufförer om behov uppstår. Samtidigt finns också FRG, Frivilliga resursgruppen, på plats och skjutsar även brandmän mellan passen samt mat och vatten.