• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 16:30
  Onsdag kl. 09:00 - 16:30 
  Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Olika uppvärmningssystem

Det finns många uppvärmningsalternativ att välja bland. Vilka alternativ du har beror på ditt hus, din familj, var ni bor och vilka möjligheter som finns där.

 Värmepump
En värmepump använder låggradig värme från berggrunden, jorden eller luften, lyfter den till en högre temperatur och avger den till huset. Det finns flera sorters värmepumpar som passar för olika typer av fastigheter.

En värmepump använder förhållandevis mycket el, i jämförelse med exempelvis pelletseldning och fjärrvärme. Värmepumpens miljöpåverkan beror därför på hur elen har producerats. För att minska koldioxidutsläppen från värmepumpens elanvändning kan du köpa el som är producerad med förnyelsebara energikällor som vind-, vattenkraft eller biobränslen. Svenska Naturskyddsföreningens miljömärkning
"Bra miljöval" ställer hårda miljökrav på elproduktionen och idag erbjuder de flesta elhandelsföretag ursprungsmärkt, förnyelsebar el.

Det finns en rad olika värmepumpar:

 • Berg-, jord-, sjövärmepump
 • Luftluftvärmepump
 • Frånluftsvärmepump
 • Luftvattenvärmepump

Under Lästips hittar du mer information om värmepumpar i Energimyndighetens skrift ”Välj rätt värmepump”.


 Sol
Om huset har ett soligt läge och du ändå måste byta din elvärmda varmvattenberedare kan ett solvärmesystem med ackumulatortank utrustad med elpatron vara ett intressant alternativ. Ackumulatortanken plus elpatron kan i vissa fall även ersätta en mindre elpanna.

När du eldar med ved eller pellets i panna finns det många fördelar med solvärme.
Du slipper eldningen sommartid och utsläppen från eldningen minskar.


Pelletskaminer
En pelletskamin kan stå för upp till 70 procent av värmen i ett småhus med dirketvärme.
Huset bör ha en öppen planlösning så att värmen kan spridas på ett bra sätt. Det finns även vattenmantlade kaminer som både värmer rumsluften och varmvatten som kan användas i husets
vattenburna värmesystem eller som tappvarmvatten.


Ved- och pelletspannor
Om du ska elda med ved på ett miljöriktigt sätt skall du ha en vedpanna utrustad med ackumulatortank. Eldning med pellets ger betydligt mindre emissioner jämfört med konventionell vedeldning.
Det måste finnas utrymme för pannan och ackumulatortanken samt plats för förråd för att lagra ved eller pellets. Dessutom behöver huset ha en skorsten som är godkänd att elda i. Om det kan du läsa mer om här

Naturvårdsverket hemsida finns information om föroreningar och partiklar som släpps ut vid vedeldning men också hur du kan elda miljövänligare.


Fjärrvärme

För att veta om du kan värma ditt hus med fjärrvärme behöver du först kontrollera med fjärrvärmeföretaget i din kommun om fjärrvärme finns eller planeras i närheten av ditt hus. Om du har direktelvärme idag, krävs konvertering till vattenburet värmesystem.


Har du frågor eller funderingar?
Du kan alltid kontakta din lokala energi och klimatrådgivare om du behöver hjälp och råd.
Vi besvarar dina frågor, opartiskt och kostnadsfritt!


Texten är delvis hämtad från
https://energiradgivningen.se

Senast granskad 11 november 2019.