• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avfall

Som avfall räknas allt som vi vill bli av med eller är skyldiga att göra oss av med. Att avfall hanteras på rätt sätt är mycket viktigt för miljön.

Trädgårdsavfall

Som trädgårdsavfall räknas gräs, löv, kvistar och andra växtdelar som uppstår vid trädgårdsskötsel.

Att lägga trädgårdsavfall utanför sin egen tomt är ett brott enligt miljöbalken. Trädgårdsavfall ska tas om hand inom den egna tomten eller köras iväg till en återvinningscentral.

Om någon slänger trädgårdsavfall i naturen följer ofta fler efter. Det skapas platser där även andra former av avfall hamnar. Skräpet förfular miljön och i vissa fall tar det lång tid innan det försvinner.

Trädgårdsavfall bör i första hand komposteras på den egna fastigheten. Kvistar och grenar bör finfördelas, till exempel med hjälp av en kompostkvarn, innan det läggs i komposten.

Bygg- och rivningsavfall

Från 1 augusti 2020 gäller nya krav för utsortering av bygg- och rivningsvfall, både för yrkesmässiga verksamheter och privatpersoner. De nya reglerna innebär att vid byggnadsåtgärder ska olika avfallsslag sorteras och förvaras åtskilda redan på platsen för byggen.

Exempel på byggnadsåtgärder där krav på sortering gäller är byggnation, renovering, rivning och anläggningsarbeten. Läs mer om  bygg- och rivningsavfall här.

Senast granskad 24 september 2021.