• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Tomgångskörning

I Avesta, Fagersta och Norbergs kommun är tomgångskörning tillåten i max en minut enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna. Tomgångskörning innebär att du har motorn på bilen igång utan att köra. Det är inte heller tillåtet att ha motorn igång bara för att kunna ha värmen eller luftkonditioneringen påslagen. Onödig tomgångskörning kostar både pengar och ger upphov till utsläpp av avgaser som är skadliga för både miljön och människors hälsa.

Miljö- och hälsoeffekter

Genom att undvika tomgångskörning bidrar du direkt till en bättre luftkvalité. Miljön påverkas negativt av fordonsavgaser eftersom de innehåller ämnen som bidrar till bland annat växtskador, övergödning, försurning och klimatförändringar.

Luftföroreningar leder till negativa hälsoeffekter oavsett vilka nivåer som släpps ut. Det innebär att det inte finns några säkra nivåer utan all ökning av luftföroreningsnivåerna innebär negativa hälsoeffekter och all förbättring innebär hälsovinster.

Avgaser från tomgångskörning kan leda till hälsoproblem då de innehåller cancerframkallande ämnen och kan ge upphov till allergier och luftrörsproblem. Särskilt allvarligt är det om barn finns i närheten. De är känsligare än vuxna och eftersom de är kortare kommer de också närmare avgaserna. Vid tomgångskörning utanför exempelvis skolor och daghem kan avgaserna sugas in via ventilationen och orsaka besvär för de som vistas i lokalerna. Luftföroreningar kan även dras in i lägenheter via ventilationssystem och störa boende.

Senast granskad 24 september 2021.