• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Tomgångskörning

I Avesta, Fagersta och Norbergs kommun är tomgångskörning tillåten i max en minut enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna. Tomgångskörning innebär att du har motorn på bilen igång utan att köra. Det är inte heller tillåtet att ha motorn igång bara för att kunna ha värmen eller luftkonditioneringen påslagen. Onödig tomgångskörning kostar både pengar och ger upphov till utsläpp av avgaser som är skadliga för både miljön och människors hälsa.

Miljö- och hälsoeffekter

Genom att undvika tomgångskörning bidrar du direkt till en bättre luftkvalité. Miljön påverkas negativt av fordonsavgaser eftersom de innehåller ämnen som bidrar till bland annat växtskador, övergödning, försurning och klimatförändringar.

Luftföroreningar leder till negativa hälsoeffekter oavsett vilka nivåer som släpps ut. Det innebär att det inte finns några säkra nivåer utan all ökning av luftföroreningsnivåerna innebär negativa hälsoeffekter och all förbättring innebär hälsovinster.

Avgaser från tomgångskörning kan leda till hälsoproblem då de innehåller cancerframkallande ämnen och kan ge upphov till allergier och luftrörsproblem. Särskilt allvarligt är det om barn finns i närheten. De är känsligare än vuxna och eftersom de är kortare kommer de också närmare avgaserna. Vid tomgångskörning utanför exempelvis skolor och daghem kan avgaserna sugas in via ventilationen och orsaka besvär för de som vistas i lokalerna. Luftföroreningar kan även dras in i lägenheter via ventilationssystem och störa boende.

Använd motorvärmare vintertid

Avgasutsläppen blir extra stora på vintern eftersom motorn då är kallare än vanligt. Undvik tomgångskörning och skrapa rutorna innan du startar bilen. För att undvika kallstarter kan du använda motorvärmare. Den är effektiv ända upp till tio plusgrader. Utsläppen minskas kraftigt på korta sträckor och bränsleförbrukningen blir också lägre. Dessutom gör motorvärmaren att slitaget på motorn minskar.

 •  

  Varma bilar sommartid

  Det är inte bara vintertid som det kan vara lockande att låta bilen stå på tomgång. Om du efter en varm sommardag återvänder till en kraftigt uppvärmd bil finns det enkla sätt att minska värmen i kupén. Öppna upp dörrar och vädra ur kupén en stund innan du ska åka i bilen. Använda solskydd på vindrutan som reflekterar och isolerar mot sol.

  Tänk på skuggan

  När det är dags att parkera är det så klart bäst om man hittar en plats där det är skugga. Men fundera också kring hur länge bilen ska stå på platsen, kanske faller närområdets skuggor annorlunda senare på dagen, så att värmen i bilen hinner avta tills du ska i väg?

   

Senast granskad 11 juni 2020.