• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Hygienlokaler

Hygieniska verksamheter, där allmänheten yrkesmässigt erbjuds behandlingar som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användningen av skärande eller stickande verktyg, är anmälningspliktiga.

Innan en anmälningspliktig verksamhet startar ska verksamhetsutövaren göra en anmälan till miljöenheten. Anmälan ska omfatta både verksamheten och den lokal där verksamheten ska bedrivas.

Om flera verksamhetsutövare arbetar inom samma lokal ska var och en anmäla sin egen verksamhet, även om ni ägnar er åt samma typ av behandlingar. I anmälan behöver ni redovisa både den egna verksamhetens egenkontroll och hur ansvaret är fördelat mellan de olika verksamheterna.

Ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och injektioner

Den 1 juli 2021 träder en ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. Den nya lagen kommer att innebära att kompetenskrav införs för dem som utför behandlingarna. Estetiska kirurgiska ingrepp får endast utföras av den som är legitimerad läkare eller legitimerad tandläkare och har bevis om specialistkompetens. Estetiska injektionsbehandlingar får endast utföras av den som har legitimation som läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Behandlingar får endast utföras på personer som är 18 år eller äldre.  

Den som avser att bedriva estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar ska anmäla sin verksamhet till IVO som är ansvarig tillsynsmyndighet.  

Vissa injektionsbehandlingar är undantagna från den nya lagen, exempelvis tatuering och andra ytliga injektioner. Dessa behandlingar kommer att ligga kvar under kommunens tillsyn. 

Ska jag anmäla min verksamhet till miljöenheten eller IVO?

Anmäl till miljöenheten om du arbetar i en verksamhet som erbjuder allmänheten yrkesmässigt hygieniska behandlingar som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användningen av skalpeller, akupunkturnålar, piercningsverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg. Det kan till exempel vara:

 • behandlingar där tatueringsfärg injiceras i huden
 • fotvård där hyvlar, knivar, nagelbandsklippare med mera används
 • nagelvård där nagelbandsklippare används
 • rakning
 • håltagning, även med så kallade håltagningspistoler 
 • blodanalys
 • akupunktur
 • behandlingar där ett ämne (som inte är ett läkemedel, blod eller filler) ytligt injiceras i hud eller slemhinna genom användandet av en nål eller något annat stickande verktyg. Detta innefattar exempelvis serum, microroller och microneedling.

Anmäl din verksamhet till IVO om du i din verksamhet utför botox, fillers, övriga injektioner av läkemedel eller andra ämnen som förs längre ner än under det yttersta hudlagret och/eller kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar som görs i syfte att förändra eller bevara utseendet på en människa och som utförs inom en yrkesmässig verksamhet. 

Om du i din verksamhet har behandlingstyper som rör både kommunens tillsyn och IVO ska anmälan göras till båda tillsynsmyndigheterna.  

Observera att även andra verksamhetstyper kan inkluderas i anmälningsplikten än de ovan nämnda.  

Senast granskad 24 september 2021.