Livsmedelsverksamheter
Tillagning eller försäljning till allmänheten av livsmedel får endast ske i en registrerad anläggning. Anmälan om registrering gör du till miljöenheten senast två veckor innan du startar din verksamhet. Innan du får öppna din verksamhet måste du ha fått en bekräftelse på din registrering från miljöenheten.
Tillagning eller försäljning till allmänheten av livsmedel får endast ske i en registrerad anläggning. Anmälan om registrering gör du till miljöenheten senast två veckor innan du startar din verksamhet. Innan du får öppna din verksamhet måste du ha fått en bekräftelse på din registrering från miljöenheten.
Gör en anmälan om registrering av livsmedelsanläggning. Det finns ett stöddokument med begrepp på svenska, engelska och arabiska som kan vara till hjälp om du ska fylla i din blankett.
Viktigt att tänka på
- Om livsmedelsföretaget byter lokal för verksamheten ska en ny anmälan om registrering göras, eftersom registreringen är knuten till lokalen.
- Vid ägarbyte ska en ny registrering göras eftersom registreringen är knuten till livsmedelsföretagaren.
- En ny ägare får inte påbörja verksamheten förrän miljöenheten registrerat anläggningen.
- Förändring av verksamheten, till exempel förändringar av sortiment, ombyggnationer med mera, kan kräva en ny anmälan. Kontakta miljöenheten i god tid om förändringar planeras.
- Livsmedelsföretagaren är skyldig att meddela miljöenheten om verksamheten upphör.
Livsmedelsverkets webbplats och rådgivning
På Livsmedelsverket hittar du fakta och lagstiftning inom livsmedelsområdet. Där kan du bland annat hitta vägledningar och branschriktlinjer som finns för din bransch.
Livsmedelsverkets rådgivningsenhet har en upplysningsservice för företagare.
WHOs fem nycklar till säkrare mat
På Världshälsoorganisationens webbplats finns information om grundläggande livsmedelshygien på olika språk.
Andra instanser
Vid start av ny livsmedelsverksamhet kan du behöva kontakta andra instanser, se exempel i listan nedan.