• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Ovårdade tomter och byggnader

Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att hålla din tomt i vårdat skick. Det gäller både trädgård samt byggnader och det gäller även om du inte bor på adressen själv. Vildvuxen trädgård eller oklippt gräsmatta är dock inte att betrakta som ovårdad tomt.

Byggnadsnämndens tillsynsansvar

Byggnadsnämnden är den myndighet som har tillsyn över att byggnader, byggnadsverk och tomter hålls i vårdat skick. Byggnadsnämnden kan göra en utredning för att bedöma om fastigheten är så illa skött att det kan bli påföljder för dig som fastighetsägare. Om fastighetsägaren underlåter att avhjälpa påtalade brister ska byggnadsnämnden, med stöd av bestämmelserna i plan- och bygglagen, förelägga ägaren att vidta åtgärder och får vid behov förena föreläggandet med vite. Om exempelvis huset är väldigt skadat, kan byggnadsnämnden besluta om förbud att använda det eller så kan du bli tvungen att riva huset.

Vid frågor är du välkommen att kontakta oss via Avesta Servicecenter. Du hittar kontaktuppgifter under fliken Kontakt ovan. Byggenheten hos Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning har telefontid klockan 10.00-12.00.

Senast granskad 24 september 2021.