- Skriv ut
- Dela
- Kontakt
-
Kontaktinformation
Avesta Servicecenter
Telefon: 0226-64 50 00
Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30
E-post: servicecenter@avesta.se
Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.
Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter.Ställ en fråga
Tack för ditt meddelande.
Vad är inte en störning enligt miljöbalken?
Störningar på vilda djur, fåglar eller lösspringande katter och hundar och är några exempel på klagomål som miljöenheten ibland får. Sådana störningar omfattas inte av miljöbalken och miljöenheten har ingen möjlighet att handlägga sådana ärenden.
Det finns fler exempel på störningar som miljöenheten normalt inte handlägger. Läs i listan här nedan som även innehåller förslag på vad du kan göra.
-
- Störningar som miljöenheten normalt inte handlägger
-
- Arrangemang
Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus ska musikbuller inte överskrida 25 dB i ekvivalent ljudnivå och 45 dB i maximal ljudnivå. De allmänna råden är dock endast tillämpbara vid mer än tillfälliga störningar.
Eftersom arrangemanget pågår under en begränsad tid anses det inte vara en olägenhet i miljöbalkens mening. Vi har därför ingen möjlighet att ställa krav på arrangören.
Teknisk service är ansvariga för upplåtelse av marken och har kontakt med ansvarig arrangör. För synpunkter gällande deras arrangemang, kontakta Avesta Servicecenter på 0226-64 50 00.
- Grannar som stör
Störningar från grannar regleras i hyreslagen och handläggs därför i normalfallet inte av miljöenheten. Enligt hyreslagen ansvarar den boende för att inte utsätta sin omgivning för störningar i sådan grad att de försämrar omgivningens bostadsmiljö utöver vad som skäligen bör tålas.
Om du störs av en granne är ett bra första steg att informera din granne om att du störs. Om det finns en störningsjour knuten till fastigheten du bor i kan du även använda dig av den. Om du upplever att detta inte hjälper bör du kontakta din fastighetsägare eller styrelse. Fastighetsägaren/styrelsen ansvarar för att utreda störningsanmälningar samt att vid behov ge tillsägelser till boende som orsakar betydande störningar. Om störningarna är särskilt allvarliga kan fastighetsägaren säga upp hyresavtalet.
Om du inte är nöjd med fastighetsägarens/styrelsens hantering av din störningsanmälan kan du vända dig till hyresnämnden. Hyresnämnden kan vid fråga om grannbuller inte fatta beslut men kan medla i tvisten.
Du kan även ta hjälp av hyresgästföreningen om du är medlem där.
- Störande fåglar
Störningar från fåglar i bostadsområden och på allmän mark bedöms normalt inte som en olägenhet enligt miljöbalken. Enligt rättsfall (2010-M 3260 och 2006-M 396) gällande fågelstörningar så har bedömning gjorts att det inte rör sig om en olägenhet enligt miljöbalkens mening trots att det har rört sig om tusentals fåglar. Fåglar kan naturligtvis ändå utgöra en störning som medför obehag. Det är fastighetsägare och markägare som är ansvariga för att se till att begränsa fåglars möjlighet att störa boende och människor som vistas kring fastigheter. Samtliga av Sveriges fågelarter är fridlysta enligt artskyddsförordningen. Det finns dock ett undantag i jaktförordningen som gäller ”orsakas allvarlig skada eller olägenhet av att en fågel byggt bo i ett hus eller en gård, får boet samt ägg och ungar avlägsnas trots bestämmelser om fredning. Vid återkommande problem med fåglar som exempelvis måsar och kråkor vid bostaden kan du ta bort bon med eventuella ägg innan äggen kläcks tidigt på våren.
Om ni är rädda för fågelangrepp hänvisar vi er till polismyndigheten som har möjlighet enligt 9§ jaktlagen att avliva eller ta om hand vilda djur som orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet.
- Fågelmatning
Vi förstår problematiken kring matrester samt matning av fåglar som drar till sig möss/råttor och skapar störningar för boenden. Fastighetsägaren har det yttersta ansvaret för att fågelmatning inte orsakar störningar i omgivningen. Fastighetsägaren har därför också rätt att bestämma vad som gäller för fågelmatningen på de egna fastigheterna.
Av 7 kap. 9 § bostadsrättslagen framgår det att en bostadsrättsinnehavare ska se till att inte utsätta sin omgivning för störningar som kan försämra bostadsmiljön, samt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom och utanför huset. Det förekommer att bostadsrättsföreningar, med stöd av förevarande lagrum, väljer att införa förbud mot fågelmatning på grund av att frö och matresterna riskerar att locka till sig råttor och andra skadedjur. Hovrätten har i ett mål fastställt att man genom att mata fåglar åsidosätter sina skyldigheter att iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick. Din bostadsrättsförening har därmed grund att förbjuda fågelmatning. Det är även din bostadsrättsförenings ansvar att se till att sanera ohyra och skadedjur, och bör därmed ha ett avtal med ett företag som jobbar med skadedjursbekämpning.
- Skällande hundar
Om du störs av hundskall ska du i första hand prata med ägaren till hunden och berätta att ni som närboende störs. Om du misstänker att hundar far illa ska du kontakta Länsstyrelsen, anmälan kan göras digitalt på Länsstyrelsens hemsida.
Hundar skall hållas så att de inte orsakar olägenhet för närboendes hälsa, men ett visst mått av skällande får man som närboende räkna med. Störningen ska förekomma regelbundet inne i er bostad med stängda dörrar och fönster för att den ska bedömas utgöra en risk för olägenhet för er hälsa.